I en cosplayers verden

Flere timers arbeid, vannblemmer og brannsår har gått med for å skape den karakteren de ønsker å bli. Endelig kan de vise seg for verden.

I workshopen til Caroline Christensen finner man et hjørne full av kostymer hun har laget de siste årene. Et titalls hyller med materialer er også der sammen med en stor vegg av plakater med andre norske cosplayere på.

På den kreative skolen Westerdals – School of ACT er Denise Wood Skaar student og studerer maske og hårdesign. Skolen er i «Ingens gate» og er preget av fargerik graffiti. Innenfor veggene er det moderne bilder for å kompensere for de hvite veggene. Denise sitter og styler et av sine skoleprosjekt og forteller om hvor knutete det er å lage en parykk, men at det samtidig er ekstremt gøy.

– Jeg har fått mange flere venner i Norge og utlandet etter at jeg startet med Cosplay og det har fått meg til å reise til flere steder enn utenfor huset for å cosplaye, sier Caroline.

Caroline og Chrisx på Spillexpo klare for konkurransen. Foto: Louise
Caroline og Chrisx på Spillexpo klare for konkurransen. Foto: Louise

Hva er egentlig Cosplay?

Cosplay er sammensettingen mellom costume og play, hvor man enten kjøper eller lager sitt eget kostyme og så setter seg inn i karakteren de selv ønsker å være, som regel fra spill, film eller tv-serier. Når de setter seg inn i karakteren sin, så må man gjøre Research for å finne ut hvordan karakteren snakker, poserer og beveger seg på. Fenomenet har blitt mer og mer populært de siste årene og flere tar turen innom de ulike arrangementene som holdes både i innlandet og i utlandet. Arrangementene er tett forbundet med ulike miljøer innenfor både spill, filmer og tv-serier.

Disse arrangementene blir som oftest kalt for et «con» og er en forkortelse for «Convention». Det er på sånne steder cosplayere får vise sine kreative kostymer og konkurrere om det mest kreative kostymet, i tillegg til at de kan gjøre andre nerdete ting. Spillexpo er et av mange «cons» og befinner seg på norges varemesse i Lillestrøm. Her er det arrangert mange forskjellige konkurranser, inkludert en Cosplay-konkurranse, her skulle deltagerne ha på seg kostyme og gå på en catwalk på scenen. Caroline var en av de heldige som vant 2. Plass på konkurransen og vant ca. 7000kr.

– Jeg startet med cosplay for ca. 4 år siden, hvor en venn av meg inviterte meg på Desucon. Jeg lurte på hva det var og hun sa at det var en messe hvor man kunne kle seg ut. Det året var jeg Frodo fra ringenes herre, og det var kjempegøy, så jeg fortsatte med å lage kostymer til andre cons, sier Denise.

 

Vinnerne av Cosplaykonkurransen på Spillexpo 2017, til venstre 1 plass. midten 3. plass og til høyere 2 plass. Foto: Louise
Vinnerne av Cosplaykonkurransen på Spillexpo 2017, til venstre 1 plass. midten 3. plass og til høyere 2 plass. Foto: Louise

 

Hobby eller jobb

Det finnes mange cosplayere som jobber som designer, frisør eller sminkør når de ikke lager kostymer. Det er kanskje fordi man kan fortsette å være kreativ i hverdagen og ikke bare på kveldstid. Denise studerer på Westerdals School of ACT og ønsker å ta bachelor i maske og hårdesign for å kunne gjøre denne hobbyen til et levebrød. Hun jobber utenfor studiene som freelance og håper på at det er noe hun kan fortsette å arbeide med.

I motsetning til Denise som drømmer om å bli kostymedesigner, så jobber Caroline som grafisk designer. Hun ønsker ikke å jobbe med cosplay. For henne er cosplay en terapi og en flukt fra virkeligheten som gjør at hun kan slappe av. Da Caroline var yngre, slet hun med depresjoner, og cosplay ble derfor en utvei fra tilstanden. Cosplay gjorde henne stolt og hun fikk bedre selvbilde av å vise seg frem og skryte over arbeidet sitt.

– Andre slapper av når de ser på Netflix, mens jeg slapper av når jeg gjør noe kreativt. Da kan jeg være for meg selv i min egne kunstneriske verden. For eksempel nå så slapper jeg av fordi jeg gjør noe kreativt mens vi intervjuer, sier Caroline.

 

 

Caroline Skjærer i isopor. Foto: Louise
Caroline Skjærer i isopor. Foto: Louise

Inspirasjon

Caroline tar inspirasjon fra videospillene hun liker for å designe karakterene. Det å reise på ulike «cons» for å se på hva de andre lager gir henne masse

motivasjon til å lage noe selv.

Det som inspirerer Denise er samarbeidet mellom henne og fotografene til de lager et sluttprodukt. Denise liker best å jobbe med selve produktet enn å vise det fram. Hun får inspirasjon ved å få fram et bra sluttprodukt. Denise blir også inspirert av å lære seg nye ting, som f.eks. lærarbeid og spennende sy metoder.

– Det verste som har skjedd med meg mens jeg har cosplayet må vel være da hele skjørtet mitt blåste seg opp av en slags vindturbin og borrelåsen rundt livet åpna seg da jeg skulle på scenen. Dette var den første gangen jeg skulle delta på konkurranse med mitt aller første kostyme. Stedet jeg var på het Dreamhack, som er et av verdens største cons. Det var skikkelig flaut og jeg måtte streve med å holde kostymet på meg

til jeg skulle av scenen. I tillegg så har jeg ofte kuttet av meg noen fingertupper og brent meg på limpistolen, sier Caroline.

 

Cosplay er en fantastisk mulighet for å møte nye mennesker gjennom kulturmøter. Cosplayere føler at det timesvise arbeidet med kostymene sine blir verdt det når de viser seg fram på ulike «cons» for publikum. Enten man gjør det som hobby eller karriere, er cosplay alltid en kreativ verden man kan rømme til for å slappe av og kose seg.

– Den beste terapien man kan få er å vise seg fram for mennesker og være stolt av det, sier Caroline.