Buon Giorno, Antonio!

Det er friminutt og elever med tomme mager strømmer inn i kantinen. Duften av mat fyller hele rommet og 56 år gamle Antonio tar dagens utfordring igjen; lage lunsj til sultne elever.

Sana El Morabit

Antonio er en av de populære italienske kokkene som jobber på F21s kantine. Når elevene steller seg i matkø blir Antonio glad. Han liker at elevene oppfører seg rolige og snille.

Antonio på F21s kantine. Foto: Sana El Morabit

– Har du fått god kontakt med elevene?

– Ja, jeg har blitt kjent med mange elever, og mange elever vet hva jeg heter og hvem jeg er. Når de kommer for å kjøpe mat pleier jeg å si til dem Buon Giorno som betyr god dag på italiensk, da pleier de å svare Buon Giarno, Antonio tilbake. Sier Antonio med et lurt smil om munnen.

– Hva er favorittretten du liker å lage?

– Alt mulig, men i kantinen så lager vi mest av lasagne, pasta og bagetter. Hjemme liker jeg også å lage pasta, men i tilegg kjøtt og fisk.

Antonio må avbryte intervjuet for et øyeblikk. Han forsvinner i bakrommet for så å komme ut med to store poser med pasta. Dagens meny er Gnocchi med bacon, grønnsaker og saus. Det er kun en time til elevene kommer og Antonio begynner å lage maten like blid som før. Det ser ut som han har god erfaring og trives ganske godt med jobben.

– Hvor har du lært å lage mat?

– Jeg begynte allerede da jeg var 12 år gammel. Da lærte jeg hvordan man lager pizza, jeg bodde fortsatt i Italia den tiden. Når jeg fylte 16 dro jeg til Tyskland på kokkeskole og til slutt kom jeg til Norge når jeg var 22 år. Jeg trives best i Norge fordi nordmenn er så snille og åpne, sier Antonio etterfulgt av en latter.

– Hvorfor jobber du i en kantine, og ikke en italiensk restaurant?

– Jeg jobbet vanligvis på en restaurant, men da jeg fikk spørsmål om jeg kunne hjelpe til på kantinen så sa jeg ja. Jeg trives veldig godt med kollegaene og elevene. Hvordan synes du arbeidsplassen deres i kantinen er?

– Jeg synes det er veldig fint. Det er et moderne kjøkken og det gjør at det ikke blir kjedelig å lage mat. Samtidig ønsker jeg meg et kjøkken som kan overgå alles forventninger. Vi er ikke helt i gang, vi mangler litt utstyr og småting, men det er bestilt så når vi får det skal vi begynne å jobbe på spreng. Det gleder jeg meg til.

Nordmenn har god kontroll

Antonio ved grytene. Foto: Sana El Morabit

– Hva er best av et Italiensk kjøkken og et norsk kjøkken?

– I et Italiensk kjøkken er det vel mer valgmuligheter når det kommer til mat. De bruker veldig mye kylling, biff og rundstykker med parmesano eller mozarella. I tillegg er italienere veldig flinke til å lage kake! Antonio rører gryta med nesten ferdig kokt pasta mens han fortsetter:

– Men i et norsk kjøkken er det mer hjelp å få enn på et italiensk kjøkken der du jobber mer individuelt. Nordmenn har også veldig god kontroll og et system som er enkel å følge.

– Ser du for deg at du jobber her i kantinen en del år fremover?

– Ja, det tror jeg. Jeg har veldig lyst å hjelpe kollegaene mine med å drive kantinen.

Antonio fortsetter å røre gryta og nå begynner maten å bli ferdig og elevene har allerede begynt å stille seg i en matkø. Elvene får en skål med varm gnocchi og setter seg ved lunsjbordet. Alle ser fornøyde ut med maten og Antonio er glad. Ham vil elevene nok se mer til de neste årene som kommer.

Artikkelen er også publisert på sanael.wordpress.com