Danby Choi om hvordan hans redaksjon jobber
Danby Choi, grunnlegger og redaktør for Subjekt, har fått mye kritikk for sine brannfakler og meninger. Vi har stilt han spørsmål om dette, men også hvordan redaksjonen hans i Subjekt jobber.
Hvordan jobber dere få nå frem til de unge?
– Vi har nylig begynt å bruke Tiktok og Snapchat, men vi må jo også huske på at de er egentlig konkurrentene til redaktørstyrte medier. Egentlig skulle vi ønske at Tiktok og Snapchat var hos oss, ikke vi hos dem. En annen måte vi konkret jobber for å nå unge lesere er rett og slett at vi får med yngre folk hos oss så de lager innhold som er relevant for unge.
Hvilke utfordringer står journalistikken overfor i dag?
– Sosiale medier blir jo stadig viktigere for unge og er en konkurrent som fra tar oss leserne. Det er også en utfordring at det er mange nye innholdsprodusenter, influencere og tiktokstjerner som konkurrerer om den samme tiden og underholdningen. Det er ganske vanskelig for oss å overleve i et marked hvor alle har blitt produsenter av kontent, men her må vi hevde oss og vise at journalistikk er viktig på en annen måte.
Hva betyr det å være redaktør?
– Å være redaktør betyr at man er sjefen til journalister, å ta de siste avgjørelsene og beslutningene om hva som skal publiseres eller ikke. Om journalisten gjør noe feil er man ansvarlig. Å være redaktør innebærer å alltid jobbe for å utvide ytringsfriheten så journalistene dine kan jobbe på et større marked, samtidig som man hele tiden skriver kommentarer og kritikk mot de med makt for å jevne det ut.
Hvordan håndterer du som redaktør kritikken Subjekt har fått?
– Altså vi kritiserer jo hele tiden, så vi må tåle å bli kritisert. Noen ganger gjør jo vi redaktører også feil, så da er det bare å beklage, og rette opp i feilen. Ellers må man svare på kritikken, dersom det kan være at vi bare er uenig om ting, og det er helt lovt å være uenig. Så lenge vi klarer å legge oss flate når vi tar feil, så går det bra, hvis ikke, så er vi jo ikke noe bedre enn de vi kritiserer selv.
Tenker dere på påvirkningen dere har på leserne når dere velger hva dere skal poste og skrive om? På hvilken måte i så fall?
– Det er veldig viktig å tenke på «om vi er noe bedre selv» når vi publiserer en kritisk artikkel. Vi må også hele tiden spørre oss selv om det vi kritiserer er like kritikk verdig, som byrden vi utsetter dem for. Vi journalister og redaktører har makt, og med den makten skal man være forsiktig.
Hvordan forholder du og redaksjonen dere til Vær varsom-plakaten?
– Vi følger Vær varsom-plakaten, vi er også veldig opptatt av å endre vær varsom plakaten dersom vi er uenige i den.
Hva vil dere endre med den?
– Vi har jo nylig endret selvmords-omtalen, som er et punkt i Vær varsom plakaten, der vi før nærmest ikke kunne omtale selvmord, men nå kan vi gjøre det så lenge vi er forsiktig.