Den nyoppussede Torggata

Torggata har fått seg en ansitksløftning. Den har fått nytt liv og flere besøkende.

Torggata har blitt pusset opp.
Torggata har blitt pusset opp.

I gaten er det mye liv. Det strømmer folk til fra alle kanter, både yngre og eldre. Man kan kjenne lukten av mat fra alle restaurantene og caféene rundt. Det lukter både pizza og burger, og hvis man tar en nærmere titt på menyene så kan man se at de forskjellige restaurantene har mye å by på.

– Gata har helt klart tatt seg opp. Det har jo blitt mange bra utesteder. Og mange unge folk. Er det ikke noen nye butikker også? spør Fredrik Bergan (22) mens han prøver å låse opp sykkelen sin som står fastlåst til sykkelstativet i gaten.

Etter ombyggingen av Torggata fra Youngstorget til Hausmanns gate, har gaten blitt en av Oslos mest populære. Nye gatelys har blitt montert og ny brostein har blitt lagt. Man finner også en rekke restauranter og utesteder, både nyåpnede og eldre.

– Før var det ikke så hyggelig her. Spesielt ikke på kvelden, forteller Alexander Hermansen (25).

PIZZA PÅ CAPISH?

På et hjørne i gaten ligger en liten og koselig restaurant kalt Capish? som åpnet for kun 1 måned siden. Det sitter familier rundt omkring på bordene, og det er varmt og godt å komme inn. Den hyggelige damen bak disken smiler og hilser blidt på svensk når vi kommer inn i døren til restauranten.

– Det er ganske rolig her i ukedagene, men i helgene er det fullt, forteller Sabrine Mottater (20) med sikkerhet. Mottater jobber som servitør på Capish?

Selv om restauranten kun åpnet for en måned siden, har hun fortsatt sine meninger om hvordan Torggata var før ombyggingen:

– Jeg synes det var mye roligere før i forhold til nå. Det har blitt bedre her, forteller hun.

Sabrine Mottater (20) er servitør på Capish? Her står hun bak disken i restauranten.
Sabrine Mottater (20) er servitør på Capish? Her står hun bak disken i restauranten.

ALLTID LIV 

Torggata skjærer rett over Youngstorget. Denne dagen står det oppstilt flere boder på hver sin side av fontenen på midten av torget. Det er mange forskjellige ting å kjøpe der, og selgerne smiler blidt til forbipasserende potensielle kunder.

Det nærmer seg kveld, og mørket har allerede falt over Torggata. Men gaten er ikke tom av det grunn. Tvert imot. Mennesker går og kommer i alle retninger, og mange er også ute med sykkelen. I den nyoppussede delen av gaten finner man stedet Crowbar, også kalt ”Kråka”. Her er det også liv på kveldstid.

– Jeg merker at det er mye liv i gaten, både på dagtid og kveldstid når jeg skal hjem fra jobb. Crowbar åpner jo ikke før klokken tre, så her vil jeg helt klart si at det er mest folk på kvelden, fastslår daglig leder for Crowbar, Brendon Arneill (26).

DSC_0068
Flere utesteder har åpnet i Torggata, blant annnet Crowba

Flere kunder

Baren har et litt gammeldags design. Veggene i lokalet er av mur, og interiøret ser litt gammelt og slitt ut. Det skal ikke nektes for at det ser ut som en typisk bar.

Crowbar åpnet i desember 2012, altså nesten 2 år siden. Men Arneill har ikke helt den samme meningen om gaten nå som han hadde da:

– Før var det ikke så fint her. Det har blitt mye finere her etter at de begynte ombyggingen av gaten.

Det spilles en rolig og avslappende jazzlåt over høyttalerne. Lysene i baren er dempet, og påtente kubbelys står plassert rundt på de forskjellige bordene. Det er en koselig atmosfære, og lukten av øl fyller lokalet.

Daglig leder, Brendon Arneill (26), står bak baren på Crowbar.
Daglig leder, Brendon Arneill (26), står bak baren på Crowbar.

Brendon Arneill forteller videre:

– Før var det litt uframkommelig i gaten her, og det var mørkt. Nå har det blitt lagt ny brostein og de har fått satt opp gatelys, så nå merker vi mye mer trafikk i gaten. Det har blitt mer kunder også.


FAKTA OM TORGGATA

  • Torggata er en gate i Oslo sentrum i bydel St. Hanshaugen og Grünerløkka, som går fra Stortorvet til Ankerbrua, nord for Hammersborggata i strøket Hausmannsområdet. Gaten skjærer tvers over Youngstorget.
  • Gaten fikk navnet Torvegaden I 1852. Gaten ble opparbeidet gradvis som Øvre Torvegade, først fra Stortorvet til Youngstorget 1846, og mellom 1857 og 1876 mellom Youngstorget og Ankerbrua.
  • Den nye ombyggingen av Torggata, fra Youngstorget til Hausmannsgate ble ferdig i slutten av august 2014. Men en liten stund etter at gaten åpnet, begynte de å grave på nytt igjen. Dette skyldtes en forsinket leveranse med brostein.