Journalistikk

Desucon; en stor festival for rollefigurer

1500 mennesker samlet på ett sted for å spille forskjellige figurer. Noen bruker 20 000 kr på kostyme.

Disney på Desucon

Lang blå kjole og blondt flettet hår på en side. Elsa er på Desucon og har med seg Anna og Olaf. Disneykarakterene setter seg på setene forrest ved hovedscenen. Detaljene er på plass. Fra hår, klær, sminke og snømann kostyme.

 

Hva er Desucon?

Lørdag 5. November på Oslo Kongressenter ble Desucon holdt. Omkring 1500 mennesker møtte opp. Det er et arrangement for alle som interesserer seg for Japan, fantasy og sci-fi. Her kler folk seg i ulike rollefigurer, dette kalles cosplay. Du spiller en karakter. Her blir det masse konkurranser, spill, lek og shopping.

 

Stor interesse for Disney

Charlotte Kopperud (19) har stor interesse for Disney.

–Jeg elsker Disney, og liker å underholde. Jeg valgte Elsa for da kunne jeg og søsteren min cosplaye sammen. Kjæresten min er med, han er kledd ut som Olaf, sier Kopperud.

Dette er ikke Kopperuds første gang på Desucon, hun har vært med på arrangementet tidligere.

–Det er et kult miljø fordi folk er gærne, og de har kule kostymer. Først startet jeg med dette for ett år siden.

 

Hvor lang tid har du brukt på kostymet?

–Jeg fikk kostymet sendt fra Kina. Det kom en måned etterpå. Til sammen har vi brukt rundt 12-13 tusen kroner på alle kostymene.

 

Startet for ti år siden

Alejandro Decap (29) er arrangøren. Decap går mot hovedscenen i andre etasje og inn backstage. De frivillige kommer for å ta seg en pause og holde styr på alt.

Belysning er dempet, et koselig hjørne er stelt slik at man kan slappe av på sofaene, like ved siden av står to små kjøleskap og ett bruskjøleskap.

–Jeg kommer fra brettspill miljø i Bergen. Da jeg flyttet til Oslo, møtte jeg Espen Jutte, en god venn av meg. Vi møttes på en butikk, han jobbet med en ide, så startet vi videre, sier Decap.

Desucon startet i 2006. Første Desucon arrangement ble arrangert på subscene i Oslo. Decap og Jutte var arrangørene og forventet rundt 50 mennesker, 200 dukket opp.

–Siden den gang har det vokst og interessen kom jo fordi begge to er nerdete, ler Decap.

 

Fritid går til Desucon

Alejandro Decap forteller at dette her er en fritidsgreie. Han har holdt på med Desucon ved siden av studier og nå hans fulltidsjobb.

–Det er viktig å huske på at alle frivillige også har fulltidsjobber, deltidsjobber og studier. De driver ikke med dette primært.

 

Cosplayer en slåsskamp

Dramatisk musikk er satt på for å sette i gang stemning. Det er konkurranse på hovedscenen. To og to karakterer rollespiller en slåsskamp. Publikum i ulike kostymer klapper og heier. To jenter går kledd som Mario. Begge har på korte shorts, hvite t-skjorter og caps på hode.

Andre er kledd ut som japanske rollefigurer med svarte korthårede parykker og store svarte jakker. På jakkene er det pels rundt hettene og ermene. Jentene har på mørk øyenskygge rundt øynene.

 

Hva er det mest utfordrende ved Desucon?

–Det er komplekst,  mye skjer på en gang. Ting skal skje på scenen, du har programposter, møte  besøkende, du skal gjøre mye viktig. Jeg passer på alt, sier Decap.

 

120 frivillige for å arrangere

Til de store Desucon arrangementene er det 120 frivillige og til de små er det 40. For de store arrangementene tar det litt over et halvt år å forberede. Til de små tar det ca. fire måneder.

 

Cybergoter

Oscar Christie (20) har fått seg mange venner gjennom Desucon og er glad i miljøet. Han har kledd seg ut i en gotisk stil.

–Jeg er her i dag fordi det er gøy med cosplay og venner. Jeg har vært en del av dette miljøet i mange år. Det er en vanlig ting jeg gjør.

 

Hva er du kledd ut som?

–Jeg er kledd ut som en cybergoter. Det er en fremtidsbasert gotisk stil.

 

Å forberede kostyme kan være veldig kostbart. Det blir satt god tid til å enten lage eller kjøpe kostymet. Christies kostyme, koster mellom seks og syv tusen kroner.

–Jeg har kjøpt alt. Tar jeg med resten av settene har jeg brukt ca. 20 000 kroner.

 

Føler du deg mer akseptert nå enn til vanlig?

–Ja. Du kan komme fra hvor som helst, være hva du vil være og du blir godtatt. Vi dømmer ingen og ser ikke rart på noen.

 

SMILEY

Sebastian Martin Fagerli (18) en av Desucons skumle ansikter som ble møtt på. Fagerli har kledd seg ut som smiley.

–Jeg er her i dag fordi jeg er invitert av venner. Det er første gang jeg er med på noe så stort.

 

Fagerli har ikke brukt mye tid på kostymet. Han ble invitert i siste liten.

– Det er veldig dyr sminke. Totalt har jeg brukt 2000 kroner bare på sminke.

 

Hvordan fikk du interessen for cosplay?

Jeg har vært interessert i spill og spillfigurer. I tillegg er det et helt nytt miljø. Det er bra at folk får lov til å komme og kle seg som de vil. Ingen blir sett ned på.

 

Tjener ingenting

Arrangørene tjener ikke noe på Desucon. De setter opp budsjett og har en person som holder skipet gående.

 

–Du kan regne med at det koster nesten et syvsifret beløp å betale for alt. Det er ekstreme utgifter. Alt er verdt det, jeg vil drive med dette så lenge jeg kan.img_93702img_9337img_93162img_926721