Det å leve med skam og skyldfølelse
Det ringer på døren og utenfor står en smilende Evy Marie. Hun kommer rett fra trening og er fortsatt i treningstøyet. Ute er det overskyet, men noen solstråler klarer å skinne igjennom. Evy Marie har i mange år slitt med noe hun beskriver som skamfølelse og hun forteller oss litt mer om hennes historie og erfaringer. Vi får også snakke med Jon Middelborg som er psykologspesialist med fordypning innen både klinisk voksenpsykologi og klinisk familiepsykologi.
I dag er Evy Marie student ved en videregående skole i Oslo der hun studerer allmenn studiespesialisering. Når du møter henne stråler hun av glede og møter deg med et stort smil, så du skulle ikke tro at denne personen har slitt lenge med skam. Skamfølelse er ikke så lett for alle å legge merke til, og det er mange i vennekretsen til Evy Marie som ikke nødvendigvis er klar over hvor vanskelig det kan være for henne når hun er som mest plaget.
Startet allerede i 5. klasse
Når jeg spør Evy Marie hvordan hun mener at skamfølelsen oppsto, forteller hun at det startet allerede i 5.klasse.
– Det startet med at jeg ikke hadde så mange å være med og var derfor mye alene. I tillegg har jeg alltid vært ganske lav og det var det mange som hadde en trang til å kommentere.
Hun var uheldig og kom i en stor krangel med noen fra klassen hennes. Det utløste situasjoner der hun fikk skylden for mye hun ikke hadde gjort. Noen klassekamerater brukte sterke virkemidler og blant annet truet med å slutte på skolen på grunn av henne. Til slutt endte det med at helsesøster ble hennes beste venn gjennom barneskolen.
Jon Middelborg forteller om hvordan begrepet skam er veldig gammeldags og hvilke forhold og meninger han har til begrepet.
– Jeg mener at det som kalles skam i dag er brukt som et veldig generelt begrep. For meg er skam et veldig sterk begrep som jeg synes man skal være forsiktig med å bruke. Middelborgs synspunkt er at det som noen kaller hverdagslig skam egentlig er skyldfølelse. Begrepet skam er større og kanskje mer livsødeleggende.
Middelborgs synspunkt er at det som noen kaller hverdagslig skam egentlig er skyldfølelse. Begrepet skam er større og kanskje mer livsødeleggende.
– Skam er et veldig gammelt begrep som nå er aktuelt igjen. Jeg forbinder det med å føle at man er vanæret eller mister integritet og at det er den følelsen du får når du føler skam. Det psykologiske begrepet handler ofte om deg som person og ikke handlingene du har gjort.
Press fra sosiale medier
I dagens samfunn er det et utrolig stort fokus på sosiale medier. Mange legger ut bilder og skriver lange tekster som ofte blir sett på som det ideelle livet å leve. Som ungdom mener Evy Marie at presset man får fra andre via sosiale medier er veldig stort.
– Sosiale medier har veldig mye å si i dag og du skal helst være akkurat slik som man blir fremstilt i media. Man jakter hele tiden på den perfekte selfien som kan gi deg flest likes. Det er et ufattelig stort fokus på hvor ”perfekt” du er og hvordan du ser ut.
Evy Marie sier også at det kan være positive sider ved sosiale medier også. Hun følte selv at da hun byttet profilbilde og fikk mange flere likes en forventet, følte hun at selvtilliten ble litt bedre.
Middelborg snakker også om at de sosiale mediene setter et veldig stort press på unge og kan føre til økt skyldfølelse. Han mener at sannsynligheten for at man blir eksponert og følelsen av at man ikke lever på riktig måte, økes kraftig på grunn av sosiale medier.
Folk har alltid hat et behov for å påpeke at jeg er lav
Veien ut av skam og skyld
Mange som sliter med skam og skyldfølelse føler at det kan være vanskelig å gjøre noe for at det skal bli bedre. Blant unge er det ofte jenter som har lettere for å beskrive hva de føler og snakke ut om det til andre. Gutter derimot, synes det kan være flaut å snakke om følelser. Derfor blir det ofte til at de ikke har det like lett med å finne en løsning ut av det.
For Evy Marie ble løsningen på barneskolen at hun snakket med helsesøster om det. Dette var noe hun også fortsatte med på ungdomsskolen, men da hun fikk gode venner som hun følte hun kunne stole ordentlig på, var det greit å snakke med dem også. Hun har i tillegg funnet egne måter for å ta fokuset vekk fra alle tankene.
– Kvelden er for meg en ganske vanskelig tid av døgnet, fordi det er da jeg begynner å tenke. Ofte tenker jeg veldig mye på ting jeg har gjort og jeg blir fort usikker på hvordan de rundt meg egentlig har oppfattet det jeg har kommentert eller fortalt.
Hver kveld når Evy Marie legger seg setter hun på musikk eller en tv-serie for å distrahere tankene sine. Hun føler selv at dette hjelper henne så hun slipper å ligge oppe og tenke gjennom natten.
– Jeg prøver også å fortelle med selv at jeg er god nok som jeg er og at personen som oftest ikke tenker så mye over hva jeg kommenterte eller hvis jeg sa noe feil. Dette er dessverre ikke alltid like lett.
Psykolog Jon Middelborg mener også at det er veldig viktig å snakke med noen om hva du føler og hvordan du har det. Han sier at det er viktig å ikke fokusere for mye på seg selv og hvordan du ser ut.
– Det finnes selvfølgelig både sunne og usunne sider av skyldfølelse. Den sunne delen av det er at du tenker og reflekterer over handlingene dine. Derimot så er det ikke sunt å bli for selvopptatt og tenke masse negative tanker om seg selv.
For meg er skam et veldig sterkt ord, som man bør være forsiktig med å bruke
Middelborg avslutter med å reflektere over at den populære NRK-serien SKAM kan ha gjort det lettere for ungdommer å diskutere og snakke om skam og skyldfølelse.
Evy Marie smiler stort og rusler hjem igjen, men vet at hun også i kveld må ha på musikk eller TV-serie for å koble av vonde tanker.