Det eksotiske hjørnet

På hjørnet av St. Olavs gate finner du en attraksjon for de aller fleste. Hvis man tør.

Oslo Reptilpark. Foto: Alice Lund Amundsen
Oslo Reptilpark. Foto: Alice Lund Amundsen

Rundt seg kan man høre dyrelyder fra flere bur og mennesker som småprater i rommet. Bur med mange slags type dyr i. Aper, iguaner, øgler, en stor rød papegøye og slanger i forskjellige størrelser. Rommet er fylt med lukter fra de forskjellige burene. Inn kommer en far inn med en spent og glad liten datter. De kjøper billetter før de kommer inn i rommet og ser inn i burene. Vi befinner oss nemlig i Oslo Reptilpark.

På et hjørne i St. Olavs gate 2 ligger Oslo Reptilpark. Oslo Reptilpark ble startet og åpnet tidlig i 2002. Det jobber 3 fast ansatte der medregnet eieren Are og det er også flere frivillige som er innom der og jobber innimellom.

Det er to etasjer i reptilparken fylt av masse forskjellige dyr.

Steffen beveger seg opp i andre etasje for å ta en liten pause. Rolig setter han seg ned på en benk  i det hjørnet av rommet hvor vinduene står.

Hvordan er en vanlig dag her i Reptilparken?

– Ehm… det er en del å gjøre. Om morgenen driver vi med de vanlige åpningsrutinene sin er å lage mat til for det meste aper, øgler og iguaner. Og så driver vi med vasking og renhold, vasking av bakrom, sitter i kassa og viser fram dyr til besøkende. Det er for det meste slik en vanlig dag går.

Han titter litt smått ut av vinduet.

Hva var det som fikk deg til å begynne å jobbe her?

– Av interesse. Jeg har vært interessert i slanger og slik siden rundt 1999-2000. Og så prøvde jeg etter hvert å søke kontakt og jeg ble kjent med Are, som er eieren her.

Hva er det mest krevende med denne jobben?

Han sitter og tenker seg litt om.

– Mye av det samme som skal gjøres, som renhold og fôringen. Og så er det til tider mye folk. Det blir litt slitsomt

Hva liker du best med å jobbe i reptilparken?

– At jeg på lovlig vis kan drive med min interesse. Det skjer noe nytt hver dag, fordi dyrene gjør jo ikke det samme hver dag.

Har du noen favoritter av dyrene her?

– Det må nok være kvelerslangen Moa Constriktor og gekkoen Williamsi.

Steffen reiser seg omhyggelig og går bak et bur. Etter noen minutter kommer han frem igjen med en lys gul slange med brunt mønster på den ene armen.

– Dette her er Moa Constriktor. Yndlingslangen som jeg nevnte.

I mens han holder den sirkulerer hodet smidig rundt i lufta.

Men hvilke dyr synes du er ekle?

– Edderkopper. Jeg kan ikke fordra de. Og heller ikke kakkelakker.  Så har dyrene over fire bein synes jeg de ofte er ekle.

Oslo Reptilpark består som sagt av mange forskjellige type dyr. De har helt til 50 forskjellige arter. For å nevne det i grove trekk finnes det aper, skilpadde, krokodille,  fisk, edderkopper, kakkelakker, iguaner, øgler, salamander, slanger og en 11 år gammel papegøye.

På tirsdager har de fôringsshow hvor publikum får anledning til å se på at flere av de forskjellig dyrene bli matet.

Steffen holder omhyggelig og forsiktig med å ta ut en og en slange fra et av burene og putter de oppi en boks. En gjeng med besøkende spaserer bort mot buret for å se hva Steffen holder på med.