Dødskul sport

Filip Julius Devor, Foto: Aksel Isdahl McLean

Filip kom i et hastverk inn i svømmehallen, han var sent ute. Man kunne kjenne en sterk lukt av klor og det var glovarmt, nesten for varmt. Det var dogg på vinduene, siden det var iskaldt ute. Mange barn og voksne svømte eller lekte rundt i bassengene, og hadde det gøy.  Man kunne høre folk le og snakke, puste og pese. Selv om det var ganske tidlig på ettermiddagen var det fortsatt noen svømmeivrige barn og voksne, som bevegde seg rundt. Badevaktene passet på alle sammen, og de fleste hadde god kjennskap til Filip.

Hva er dødsing?

Dødsing også kalt døds, er en type stupestil, der man skal gjøre triks fra 10-meteren og holde seg lengst mulig i lufta før man krøller seg sammen og treffer vannet med et plask. Dødsing har ikke alltid vært populært, fordi det er en liten sport som ikke så mange hadde hørt om, før de siste årene. VM i døds arrangeres på Frogner badet og har rundt 100 deltagere og flere hundre tilskuere hvert år.

Når Filip var rundt 16 år fikk han med seg at det var verdensmesterskap i dødsing på Frogner badet i Oslo. Dette vekket en interesse i han, så han dro og så på konkurransen. Filip forklarte at under VM-et i dødsing så tenkte han” fader det der skal jeg være med på en gang”, og allerede når han var 17 år meldte han seg på sin første dødse konkurransen, selv om det var 18 års grense. Etter dette gikk det bare oppover, Filip ble tre ganger verdensmester i dødsing allerede i en alder av 19 år. Noe som kanskje ga han de gode ferdighetene han har, er de akrobatiske idrettene han drev med når han var liten. Allerede i ung alder startet han med stuping og over tiden har han også drevet med turn.

Adrenalinkicket

Under intervjuet fortalte Filip at det er skinnsykt deilig kaste seg ut og ligge i lufta og sier” Jeg får jo en god følelse og en dårlig følelse, men det er det som ligger i adrenalin” og det er kanskje nettopp derfor noen av de 100 deltagerne melder seg på gang på gang, fordi de er ute etter å gjøre noe spesielt som gir dem et adrenalinkick og en god følelse. Derfor mener mange at denne sporten er for beinharde deltagere som gjør ville triks, og for de som tør å være litt våghalser og at det er en manndomsprøve.

Oppmøtet av publikum har skutt i været de siste årene.  Flere hundre mennesker har lyst til å se på denne sporten etter at de fant ut av den gjennom den store bølgen med medieoppmerksomhet.  Tilbake i 2011, det året hvor dødsing ble veldig populært, ble VM på frognerbadet utsolgt og det sto igjen 300 personer uten billett, dette viser hvor ivrige folk er på å se på elleville triks fra 10-meteren.

En typisk aktiv kar

Filip på jobb som bilmekaniker. Foto: Aksel Isdahl McLean
Filip på jobb som bilmekaniker. Foto: Aksel Isdahl McLean

Filip har også en jobb som bilmekaniker, hvor han jobber med å fikse biler og blir skitten på hendene hver eneste dag. Bilmekaniker er ikke akkurat en kontorjobb, man er mye aktiv, og det har også Filip vært siden han var liten. Han driver med profesjonell stuping og dødsing på fritiden, og stuping startet han med i ung alder. Dødsing for han har bare vært en hobby, og det er stupingen som har gitt han grunnlaget for egenskapene har. Han sier selv at de tøyset rund på stupetreningene og gjorde det samme som man gjør på dødsingen. Filip sier at det kan bli litt lange dager innimellom, når han skal jobbe og trene, men han greier fortsatt å kombinere alt, fordi han liker å holde seg aktiv. Man skjønner at Filip er ivrig etter å bevege seg, holde seg selv i aktivitet, og Dødsing er enda en liten aktivitet han valgte å begynne med.