Et drømmested på Tøyen

— Skuffelsen på ansiktet til de som ikke får komme inn, forklarer hvor interessant dette stedet her er, forteller ansatte Ahmed.  

På biblioteket på Tøyen finner du helt sikkert et sted å gjemme deg bort.

Ved inngangspartiet til biblioteket står det en stor elg der barna henger fra  yttertøyet sitt. Skoene har de som er her satt bortover gulvet.

— Dette er et veldig viktig bibliotek, fordi det holder veldig mange barn borte fra gata.

Ahmed sitter i scenelyset på Biblo Tøyen. Bak han løper ivrige barn mellom autentiske skiheiser og telefonbokser. Ahmed forteller at her fylles tiden til barna opp med aktiviteter og muligheter de ikke hadde hatt hvis det ikke var for biblioteket.

— Her får barna utviklet sitt talent og for mange har det har gitt dem en lysere fremtid. Alt fra skuespill til rapping, forteller han.

Christian Bermudez, en av de andre ansatte, sitter i en liten avlukket krok. Hulrommene finnes langs hele veggen. Bak han svømmer en dykker sammen med en hai. Christian mener biblioteket er viktig for barna.

— Det skaper et tilbud etter skoletid. Her inne kan de lese, vi hjelper med lekser, de kan slappe av, de kan sove eller så kan de bare være sammen med venner og ha det fint.

— Her inne kan de lese, vi hjelper med lekser, de kan slappe av, de kan sove eller så kan de bare være sammen med venner og ha det fint, sier Christian Bermudez.

Christian forteller at det skjer noe etter barnehagen som gjør at man bruker biblioteket mindre og mindre. Når man kommer på videregående eller universitetet igjen så oppdager man plutselig biblioteket på nytt. Her på Biblo har man fanget en gruppe i mellom. Han mener også at det å dele opp biblioteket mellom voksen og barn/ungdom kanskje er nødvendig. De som kommer her er veldig glad for at de kan være i fred, leke og snakke uten at voksne skal stirre på dem.

https://www.youtube.com/watch?v=_KJP_RniN-U&feature=youtu.be

Ahmed forteller at han også syntes det er en veldig smart idé å skille mellom voksen- og barnebiblioteket, slik at barna har sin helt egen avdeling på torget.

— Vi ser at barna har gleden av å ha sin egen avdeling. De passer på det som er deres, og hvis voksne kommer inn så sier de ”Hei! Dette her er et barnebibliotek!” Dette er noe barna kan gå rundt å være stolte av.

https://www.youtube.com/watch?v=8Z74RM3dC7A&feature=youtu.be

Ahmed syntes det er veldig gøy å jobbe med barn. Du skaper et forhold som du kan glede deg til når du kommer på jobb.

— Det blir mer som familie enn bare en arbeidsplass, smiler han.

Christian Bermudez er enig om at det er veldig fint å jobbe så tett med barn.  Han sier at det er et privilegium, fordi man noen ganger kan jobbe i grupper og andre ganger én og én.

— Vi har brukt god tid på å bli kjent med de som kommer her ofte. Jeg vet hva de heter og hvor de bor. Det gjør det mye lettere og man kan lage ting på andre premisser.

Lyset i lokalet blir senket og på lerretet over scenen begynner filmen Everything, everything. Barna setter seg på puffene som har blitt lagt ut. De sitter spente og spredd ut over scenengulvet. Noen hoder mørklegger nederste del av lerretet. — På fredager har vi filmvisning.

Hver fredag er det filmkveld. Her under filmen «Everything, everything.»

For et par måneder siden hadde de fokus på sansene. Ahmed forteller at de da hadde en uke for syn, en uke for lukt, en uke for hørsel. På biblioteket prøver de å arrangere noe til en hver høytid.

— Da blir barna skikkelig gira.

På den blå benken med en fargerik lysslyngel snur det seg en jente. Hun har på hodetelefoner som leder ned til et lite piano.

— Jeg syntes det er så fantastisk at barn og unge får muligheten til å bruke dette fantastiske stedet her. Interiøret er jo helt nydelig og jeg elsker muligheten til å oppleve kultur og å lese bøker på et rolig sted.

Fra pianoet kan man se en speilgang som leder fra en side av biblioteket til ubåten og pc-bord på den andre. Speilene skaper en optisk illusjon av forandring i høyde og størrelse hos den som spaserer igjennom.

Interiøret på Biblo Tøyen er helt unikt. Her fra speilgangen.

Christian forteller at interiøret er noe som var et bevisst valg. De prøvde å lage et sted som så litt annerledes ut fra mange andre bibliotek. Tanken var at det skulle være et slags drømmested.

— Interiøret her er veldig unikt og spesielt. Det som gjør det enda mer spesielt er det at det meste er gjenbruk. Vi har ikke kjøpt masse nytt, og vi er derfor mer komfortable med å ha det rundt barn.

Hvis noe blir ødelagt, så er det ikke like ille som om det hadde vært helt nytt. Ahmed henviser til noe som gikk i gulvet og knuste like før han satt seg ned på puffene på scenen.

— Det gir dessuten biblioteket en sånn unik look.

https://www.youtube.com/watch?v=8RgzlWCDqvk&feature=youtu.be

Chadia, en ansatt forteller om de oransje bilene som har blitt foldet ut.

— En gang kjørte de rundt på en liten vei i Italia, og nå står de her på Biblo Tøyen, omgjort til hobbybord for barn.

Her er mye av interiøret gjenbruk. De små italienske bilene har blitt til hobbybord for barna.

Her kommer ingen voksne inn, uansett om du bare vil ta en titt. — Vi er veldig strenge på det, forteller Chadia. Tøyens eget drømmested er kun for de heldige mellom 10 og 15 år.

Fakta om Tøyen Biblo:

  • Biblioteket på Tøyen åpnet 31. mars 2016.
  • Barnebiblioteket ble kåret til årets bibliotek i 2017 (Norskbibliotekforening).
  • Biblo er et tilbud for barna mellom 10 og 15 år.
  • Barn i denne alderen har ikke et tilbud om Aktivitetskolen.
  • De har et gjennomsnitt på ca. 120 barn som er innom hver dag. I helgene kan det antallet gå opp eller ned, alt avhengig av hva som skjer på biblioteket, tilbud på skolen eller aktiviteter andre steder i byen.
  • Det er tilbud om leksehjelp hver dag, på tirsdager og torsdager er det matlaging og på onsdager har barnebiblioteket besøk av Tekstlab som gir barna er et kreativt tilbud.