JOURNALISTIKK: Evig ung med seniordans

Seniordansen i Fredrikstad Øst er et populært tilbud for de eldre. Her tripper de gamle damene i takt, grå i håret, men unge i kropp og sinn.

10733584_10205044807550716_1867387075_n

– Når jeg gjør sånn, da skal ikke du gjøre sånn! lyder det fra instruktøren i front.

På seniordansen i Fredrikstad Øst står de mange damene klare på dansegulvet, pyntet og staselig. Musikken spilles av og en duft av parfyme trenger gjennom. De synkroniserte damene tripper lett. Det er tydelig at damene kan denne dansen.

– Dere må gjerne være med å danse! roper instruktøren Gerd Engø, så det ljomer til de to forskremte journalistene som har forvillet seg inn i lokalet. Parketten knirker idet de svarte skinnskoene tripper, en, to, tre, fir…

– Nå tar vi den en gang til, for den er kjent over hele verden! Denne kan dere, damer, sier Engø og sangen Achy Breaky Heart spilles av.

Her er alle hjertelig velkommen om de er 20 eller 100 år.

10743751_10205044808390737_1053749019_n

Dans er en gave

85 år gamle Liv Aas danser hele seks ganger uken. Hvert år før vinteren drar hun til Tenerife hvor hun underviser eldre nordmenn i dans.

– Dans er den største gaven vi eldre har fått. Om du er dement er dette noe av det beste man kan gjøre, fordi man må følge trinnene. Det har helseministeren sagt! sier hun bestemt.

Dansing har vært hennes lidenskap siden før hun kunne lese eller skrive. Hun har møtt opp på seniordansen i 17 år med de jevnaldrende damene.

– Aller helst ville jeg hatt en sprek mann å danse med da, ler Aas.

Gode vennskapsbånd

Bordet er dekket med kopper og tallerkener, det er tid for kaffe og kaker. Flere slitne og svette kropper bærer bort til bordet. Marsipankaken og skravla går. Det er tydelig at dansen har ført til et knyttet vennskap, og gruppen drar på tur flere ganger i året.

Liv forteller at hun har blitt tatt godt imot på seniordansen og er glad i kaffepausene hvor hun får være sosial. Selv sier hun at vennene hennes beskrives henne som livlig på dansegulvet.

– De sier alltid, se på Liv, nå danser ho, nå er ho salig.

10728700_10205044809110755_1986450846_n

Gir ikke opp

80 år gamle Kari Martinsen er en annen av deltakerne på kurset, og er stadig igjen en time etter seniordansen for å danse linedance. Hun forbereder seg før dansen med en brødskive med brunost og en kaffe, dette vil hun holde på med til hun ikke lenger har krefter i beina.

– Jeg var datter av en predikant, og fikk derfor ikke lov å danse. Jeg danset i skjul rundt salongbordet, og sveivet grammofonen fort for å bli ferdig før far kom, forteller 80 åringen.

 

Les reportasjen om de gamle damene som danser i takt og holder seg unge i Fredrikstad.

Økt levealder

Ifølge Anita Baadstø, i norsk helseinformatikk er fysisk aktivitet for eldre viktig for å bevare skjelett og funksjon.

– Det er massiv dokumentasjon for at aktivitet blant eldre gir økt levealder og livskvalitet. Eldredans er en litt sprekere form for eldreaktivitet, og er veldig bra, forteller Baadstø.

Seniordansen i Fredrikstad Øst ble startet i 1988, og instruktøren Gerd Engø mener at det er viktig med et slikt tilbud, for å holde folk borte fra ensomheten.

– Seniordans er jeg med på, det gir livsglede! For sove kan jeg gjøre hjemme. Vi er bare 29 hele gjengen her, sier Engø smilende.