JournalistikkToppsak

Finansministeren «vikar» på F21

Torsdag 3. November var selveste finansminister Siv Jensen vikarlærer på Fyrstikkalleen videregående skole. – Det aller viktigste er elevene, sier hun.    

Tekst: Anna Yan Grut Walker og Mariam Abou-Arab
Foto: Madeleine Trolle Stuedal

– Jeg er veldig imponert over elevene. Det virker som om de er veldig reflekterte og har tenkt gjennom mange problemstillinger, sier Siv Jensen, etter at hun hadde vært gjestelærer på F21. Finansministeren avholdt torsdag denne uken en skoletime der hun snakket om unges privatøkonomi og ønsket å motivere ungdom til å sette opp budsjett og spare penger.

Klar til å være lærer
Tidlig om morgenen ankom Siv Jensen i en blank, svart bil, og med seg hadde hun et følge på seks som holdt oversikt og passet på. Hun ble møtt av rektor, Erlend Skåltveit, som syntes det var fantastisk å få finansministeren på besøk.
– Du ser jo at alle sammen synes dette er spennende, både barn og voksne, sier Skåltveit.
Rektor fulgte Jensen inn i Fyrstikkalleens moderne skolebygg og opp til klasserommet i andre etasje, der elevene ventet spente på å bli undervist av selveste finansministeren. Jensen gikk inn og stilte seg helt foran i klasserommet og startet med å presentere seg selv.

Å gå riktig vei
Jensen er veldig opptatt av unges økonomi. Hun vil ikke at de skal ta feil valg, men heller tenke smart.
– Jeg er opptatt av å snakke om personlig økonomi, fordi hvis man tar gale valg som ung, så kan det påvirke fremtiden din, sier Jensen.
I timen engasjerer og inkluderer hun elevene, ved å stille spørsmål om hvordan de forholder seg til økonomi. Under hele timen får elever også sjansen til å stille spørsmål. Til slutt snakket hun om fremtidige generasjoner, før hun avsluttet timen med et smil:
– Nå skal jeg i regjeringskonferanse, og hvis jeg ikke kommer dit i tide, så blir statsministeren sinna på meg.

Stilig arkitektur, men elevene er viktigst
Før finansministeren satt seg i bilen og dro videre, hadde hun tid til et kort intervju.
– Hva syns du om skolen?
– Det jeg har fått sett av den, synes jeg er veldig stilig. Arkitekturen er fin, men det aller viktigste er ikke arkitektur, det er elevene.
– Hvorfor vil du komme hit og holde denne timen?
– Jeg er opptatt av å snakke om personlig økonomi, fordi hvis man tar gale valg som ung, kan det påvirke valg og muligheter du har i fremtiden. Hvis du for eksempel låner for mye dyre penger og ikke klarer å tilbakebetale, da vil du ikke få boliglån senere.
– Hvordan var det å være lærer i forhold til å være finansminister?
– Jeg synes det var kjempegøy.
Så måtte vikarlæreren dra videre, til sin vanlige jobb som finansminister.

img_1858 img_1837 img_1829 img_1802