Journalistikk

Fra piruett til cosplay

Victoria og Mandy gikk fra å være modeller i moteklær til å bli fotografert som superhelter. Nå drømmer de om å opptre i USA – i superheltkostyme.

Jeg ble dratt med av en venninne på desucon, hun kom å sa «Hei, det er desucon i dag, bli med?» også ble jeg med og så alle de fantastiske kostymene og hadde lyst til å starte selv sier Victoria.

Ordet Cosplay er satt sammen av costume og play hvor folk kler seg ut som tegneseriekarakterer og opptrer på forskjellige konversjoner rundt om i verden.

Mandy startet som modell med kostymer og begynte etter hvert å spille karakterer.

Forbildene våre må nok være Jessica Nigri og Jaja Han siden de begge fikk cosplay til å bli et yrke istedenfor en hobby man drev med på fritiden. Måten de lager kostymene sine på er også helt stunning sier Victoria. Ikke minst har de fått cosplay opprettet som en karriere og lever av det og da må de være de vi ser mest opp til. Jessica Nigri er født i Nevada i USA og holder til der mens Jaja Han er født i kina, hun er Amerikansk statsborger nå og begge holder mest på i USA.

Mandy M Thompson. Foto:
Mandy M Thompson

– Jeg reiser til San Diego i sommer for å bli med på comic-con som er en av de største «conventions» (messe) i verden med alle de største cosplayerene. Det blir veldig gøy forteller Mandy. Jeg var innom der i fjord men da var jeg ikke ordentlig inne men i år så skal jeg inn, jeg skal foreløpig ikke opptre da men jeg skal hvert fall inn.

Mandy har ikke ikke vært i USA enda hun ble invitert til Florida men takket nei. Hun vil veldig gjerne fordi det er mye lettere å få et yrke innen cosplay der og det er mye lettere å få kontakter der så hun sparer penger for å komme seg dit.

– Jeg har fått veldig mange kommentarer egentlig. De fleste spør ’hva er det?’ og ’hvorfor driver du med det’. Mange lurer også på hva man gjør på , men de fleste er veldig støttende og positive sier Victoria.

cosplay2

Når Mandy bodde i Oslo og gikk til eller fra konversjoner var det mange som spurte om å ta bilder med henne og spurte om hvor hun skulle. Både Mandy og Victoria forteller at det er ikke så mange negative reaksjoner, bortsett fra noen som slenger noe dritt hvis du har kledd deg ut med litt lite klær. Det er mye hud som synes i cosplay og da kan det komme noen sex-kommentarer og noen kan bli litt frastøtt av det hele. Da anbefaler de at man bare skal være stolt over karakteren din og ikke tenke så mye over det.

– Det er et veldig bra miljø på de messene jeg har vært på her i Norge, det er selvfølgelig noen arrangementer som er bedre enn andre og personlig foretrekker jeg de små der man kan komme litt tettere på hverandre og bli bedre kjent, Det er som oftest tettere program på dem også sier Victoria.

cosplay3

Mandy forteller hun har vært på få av de norske messene, men hun har vært mye i utlandet, og der er det mye viktigere at du kan det meste om karakteren du spiller.

– Det er mange flere fans der som kommer bort til deg og spør deg om å for eksempel ’kan du gjøre stemmen?’ eller gjøre en pose. Det ikke er så mye av det i Norge da sier Victoria.

Det er mange cosplay-messer i Singapore, Malaysia og London der Mandy har vært. Der er det mangee paparazzier, og det er mange som vil oppleve deg som en karakter og da må man kunne en del om karakteren når du må opptre mer eller mindre hele tiden.

Victoria Wright er 16 år gammel og går på Oslo by steinerskole.

Mandy M Thompson er 31 år gammel og bor i nærheten av Lillestrøm.

«Kult at du sier Wright, Victoria Wright og ikke Wrong» sier Mandy.