Halloween hele året

Inne på Oslo S, avdeling Østbanehallen samles det daglig en gjeng ungdommer i en krok. Det blir kalt «emo-hjørnet».

Ungdommene er kledd i svart og har oppsiktsvekkende farger i håret sitt. En er kledd i en mørk kappe som subber i bakken og kjettingene som henger rundt halsen hans, klirrer når han beveger seg. Det mørke håret hans, med sjøgrønne striper henger nedover ryggen i en tykk hestehale. Emo-gjengen står samlet rett på grensa til et avsperrete området.

­­— De liker oss ikke, fordi vi kler oss annerledes, sier gutten, som for ikke lenge siden var en av titalls ungdommer som mistet sin faste møteplass, da vekterne ved Østbanehallen sperret av området.

— So, you’re single? sier han spydig og lener høyrearm forsiktig over skulderen til den rødhårete jenta. De veksler mellom å prate engelsk og norsk – en tydelig trend.

Så fort ungdommene blir kastet vekk fra sitt faste møtested, drar de videre. Men de kommer ikke lengre enn til inngangen til Østbanehallen. Det regner ute, og ungdommene foretrekker et tak å være under.

— Stedet er vårt, sier Ellen Mari Pettersen (20), fra Tromsø som har bodd i Oslo i to og en halv måned og trives godt i Tigerstaden.

Emo Barbie by Rubeyz
Emo Barbie by Rubeyz

Ellen har stor respekt for at vekterne sperrer av området. Hun tar i mot ordre som alle de andre ungdommene, men uansett hvor mange ganger vekterne kaster dem ut, vil de alltid komme tilbake. Vi sitter i en skitten trapp mens jeg blar igjennom notatene mine. Foran meg ser jeg en stor mann, med refleksvest.

— Beklager, dere kan ikke sitte her, sier han og ser på Ellen.

— Jeg blir intervjuet, sier hun og peker på meg. Da var alt greit, han beklager seg og går videre for å kaste ut flere uvelkomne ungdommer.

Når ble det ulovlig å skille seg ut i sitt eget samfunn? Stadig blir ungdommene som har til felles at de ikke bruker det nyeste fra kolleksjonen på H&M, men heller eksperimenterer med mørke farger og nagler, jaget vekt av sure vektere.

Når jeg spør hva slags stil hun har, ler hun.

— Jeg vil si jeg er en blanding av Goth, scene, nerd, geek, hipster og koreansk fashion.

Hun har hørt at andre unge ser på dem som pøbler, mens voksne mennesker bare mener at de er i veien, selv om de ikke gjør en flue fortred. I dag er det Halloween og ungdommene har kledd seg i de mest drastiske antrekkene de har puslet frem.

Ellen har kledd seg ut som en død jente med dype rift i halve ansiktet. Det ser ekte ut, men hennes glade personlighet gjør henne alt annet enn skummel. Når jeg spør hva hun synes om Halloween, smiler hun bredt mens hun sier:

– Halloween er min helligdag! Det er en eneste dagen i året, jeg kan se annerledes ut, uten at folk skal se rart på meg.