Journalistikk

Kritiske leseløver

Åtte bøker. En klasse. Tre måneder. Vil de klare å lese alle bøkene og komme seg i mål? 1STA på Fyrstikkalleen er nemlig med på et spennende prosjekt.

Ruben Pedersen

 – Det er jo et ganske spesielt program, sier Nichirvan (16). Han og de andre elevene i klassen er påmeldt på ”Ungdommens Kritikerpris”. Her er de trukket ut sammen med åtte andre klasser på landsbasis, og skal lese en rekke bøker i løpet av bare tre måneder. Når denne prosessen er over, skal elevene kåre den boken de liker best.

De fire elevene Nichirvan, Farath, Jonas og Alan elevene sitter på skolebiblioteket og leser. De er alle på sin tredje bok, og skal straks begynne på den fjerde.

– Hadde noen kommet til meg og sagt at jeg skulle lese åtte bøker på tre måneder før dette prosjektet startet, hadde jeg aldri trodd de, sier Alan (16).

De andre hadde også denne innstillingen, men nå har alle blitt drevne leseløver. De har også fått en større interesse for norsk litteratur.

– Bøkene er jo egentlig ikke laget for ungdom, så det er absolutt noe å bryne seg på, sier Farath (16).

Hun forteller at den litterære horisonten hennes definitivt har utvidet seg, og at hun har lært seg å reflektere på et annet plan enn tidligere. Dette på grunn av måten norskundervisningen smelter sammen med prosjektet på. Dette året har de nemlig ikke helt vanlig undervisning i norskfaget. Alt de gjør er å lese, og de får vurderinger ut fra refleksjoner og bokanmeldelser.

Jonas (16) forteller at han liker denne læremåten.

– Det er noe ikke alle får være med på, noe som egentlig er litt synd i og med at vi lærer såpass mye, sier han.

Han forteller at det er en utfordring, men at det har blitt en del av hverdagen.

De andre sier seg enige her, og forteller at de gleder seg til å begynne på neste bok. En annen lærerik opplevelse ved dette prosjektet er at leselysten vokser, og at temaene blir dypere og dypere.

Farath forteller at bøkene egentlig ikke er skrevet for ungdom, og derfor hadde mange problemer i starten. Nå har de fleste kommet seg over det, og går løs på større temaer for hver bok. Dette kan for eksempel være bøker som omhandler komplisert kjærlighet, hat eller psyke.

Når leseperioden er over, skal en kåring ta plass på Oslo Litteraturhus. Her skal alle klassene som er med på prosjektet samles, og årets beste bok skal kåres av elevene. Denne tar sted den 1. mars.