Journalistikk

Kunsten som ikke forsvinner

Den skjærende lyden av tatoveringsnålen er kanskje kjent for noen av oss, men til og med kunst kan ha en bakside.

Lyden fra tatoveringsnålen skjærer gjennom rommet. Minner mest om en sint bie. Rommet er helt hvit. Skisser og tegninger av halvferdige tatoveringer ligger spredd rundt i rommet. Rommet lukter steriliseringssprit og tatovøren tørker av en blanding av blod og farget blekk.

Tatoveringer er en form for kroppsmalerier som har blitt brukt i lang tid gjennom historien. De første tatoveringene var mest sannsynlig bare et sår hvor man gnei inn kull fra et bål. I Europa er tatoveringene mest kjent fra sjømennene, som brukte dem til symbolsk bruk.

– Hvis du hadde tatovert en gris og en høne på føttene skulle dette hjelpe deg opp av vannet hvis du hadde falt over bord. En gris og en høne skulle illustrere dyr som ikke kunne svømme, sier dagligleder Kari hos Memento tattoo.

En man sitter i en stol og letter ikke på en mine. Han ser mest ut som om han ikke kjenner at en nål går opp og ned av huden hans. Han trekker frem sin nye Iphone 5 fra baklommen og begynner og fikle med den.

– Gjør det vondt i dag, spør tatovør Camilla?

– Nei, ikke så veldig, svarer han umotivert på svensk. – Skal vi kanskje ta en strekkepause, spør Camilla?

Tatoveringsnålen blir lagt til side i en kort stund og stillheten brer seg utover rommet, mens kunden legger telefonen tilbake i baklommen.

Kontakt gjerne lege

Det finnes forskjellige farer ved å ta tatoveringer. Det anbefales at hvis man tenker å ta en tatovering og er usikker på reaksjonene kroppen gir, å kontakte lege.

– En av de store farene ved å ta tatovering er blodsmitte, som kan forekomme hvis tatovering studioet ikke har gode rutiner på hyggene, sier Kari. Kari forteller at en annen reaksjon på tatovering kan være allergi eller streptokokker.

– Det er ikke noe i veien med å ta en tatovering på ferie i utlandet så lenge hygienen på studioet er godkjent, Sier Kari mens hun fortsetter å jobbe.

Har du tatt en tatovering er det mange hensyn som skal tas. Man skal blant annen ikke trene på 48 timer, holde seg unna sola og solarium og ikke bade i offentlige svømmebasseng.

– Konsekvensene kan være infeksjoner og at man svetter ut fargestoffene, sier Camilla, mens hun fortsetter å fargefylle tatoveringen.

I et annet rom står en rotete kontorpult og midt på gulvet sitter en dame feil vei på en svart lenestol. Hun bitter tennene hardt sammen i det nålen beveger seg inn og ut av huden, og man ser tydelig at hun ikke liker smerten av nålen. Gjesteartisten Linn Theres dypper tatoveringsnålen i svart og igjen begynner den stikkende lyden. Kunden offer seg over smerten, samtidig som hun vil forteller hvorfor hun fikk tatoveringen.

– Jeg valgte å ta denne tatoveringen fordi det skal være et minne og et symbol på min avdøde bror.