Lengre og raskere på longboard

Longboard har blitt mer og mer populært med tiden, og flere mennesker i alle aldre står på det. Longboard er en raskere og lengre versjon av et skateboard, det skal visst være lettere å bruke også.

Longboard. Foto: Birgithe Bjørndal
Longboard. Foto: Birgithe Bjørndal

Han kommer susende på brettet med hjelmen godt plassert på hodet og føttene bremser sakte på bakken. Han ser ut som en helt alminnelig ungdom.

Hazem Bandoleros er en 19 år gammel gutt som holder til på Kjelsås, i Oslo. Han er aktiv og har drevet med mye innenfor sport siden han var liten. Han har blant annet drevet med crossing, dans og skating, og nå longboard. Longboard er rett og slett ett lengre og

raskere versjon av ett skateboard. Dette har blitt mer og mer populært blant både unge og eldre. Mange bruker det til cruising, som bare er å stå på det for å komme seg fra sted til sted, men så finnes det andre grener, som sliding, som innebærer å brått bremse til siden mens man sitter på huk og tar hendene i bakken, helst i full fart.

Kjelsås er dekket av grønne trær og fine hus. Området er perfekt for longboardere, nevner Hazem kjapt. Asfalten er fin og ser ny belagt ut, det er både bratte og lavere bakker. Det regner og asfalten blir våt, så vi tar turen til en stor garasje i nabolaget hans.

– Kjelsås er bare ett behagelig sted for litt hverdagslig cruising, men jeg står egentlig hvor enn jeg er, så lenge asfalten er fin nok, smiler han.

– Når startet du selv med longboard?

– Jeg startet for rundt ett år siden, av grunnen at jeg ikke kan stå på skateboard på grunn av kneskadet, men jeg savnet skating så veldig at det eneste alternativet var longboard. Jeg kjøpte først ett billig-brett, men så bestemte jeg meg for å investere litt penger i ett bedre ett, siden jeg likte det så godt.

– Står du på longboard bare for cruising, eller driver du også med sliding?

– Jeg er ingen pro slider, men jeg prøver meg når jeg får sjansen, ler han høyt, mens han forklarer at sliding er ikke det letteste, om man virkelig skal få det til. Så det blir mye cruising, legger han til.

Brettet hans koster 3700 ,- og er kåret til ett av de beste, både til cruising og sliding.

– Hvordan er longboard i forhold til skateboard?

– Det er mye lettere, uttrykker han med ett sjokkert ansikt. Jeg var redd for at jeg ikke skulle lære meg det ordentlig, de første dagene jeg sto, men fy søren, det var overraskende lett. Jeg tror hvem som helst kan lære seg dette. Man ser ikke mange jenter som skater, men veldig mange som står på longboard.

– Så longboard er ikke bare for gutter altså?

Absolutt ikke, dette er for alle som trenger noe annet enn en sykkel for å komme seg fra A til B. Selvfølgelig er det viktig med beskyttelse som hjelm, akkurat som når du sykler, uansett hvor god du er. Du er nesten teit om du ikke bruker hjelm i longboard-miljøet, ler han.

Foto: Birgithe Bjørndal
Foto: Birgithe Bjørndal