Livet som desemberbarn

Omtrent 350 000 nordmenn har bursdag i desember. Noen desemberbarn føler seg litt ensomme fordi de fyller 18 så sent på året.

 

– Det er så mye man ikke kan gjøre når man har bursdag i desember, sier Ann Mpararo oppgitt.

Her i Norge kan man stemme fra og med det året man fyller 18. Derimot kan man for eksempel ikke kjøpe alkohol og ta førerkortet før den dagen man fyller år. De som ble født i januar har hatt hele året til å gjøre ting som desemberbarna ikke kan. Dette synes Ann Mpararo er urettferdig.

– Jeg er jo like moden som dem, men likevel blir jeg hindret av aldersgrensene.

 

KOSELIG MÅNED

Den 13. desember 1998 ble Ann Mpararo født i Kongo, og flyttet snart med familien sin til Mo i Rana i Norge. Senere havnet hun på Grorud i Oslo, og i dag trives hun godt på studiespesialisering ved Hartvig Nissen Skole, der hun går siste året. Nå er det snart desember, og de fleste av Mpararos venner har allerede vært myndige en stund. Hun ser derfor ikke mange fordeler med å ha så sen bursdag.

– Desember er jo en veldig koselig måned, da, jeg håper bare det blir snø!

 

FLEST ULEMPER

Mpararo ser også frem til den dagen alle vennene har rundet 50, mens hun selv fortsatt er 49. I tillegg kunne hun stemt dersom det hadde vært Stortingsvalg i år, men hun forteller at dette ikke er det viktigste for henne.

– Kunne det ikke bare vært samme regler på for eksempel alkohol? problematiserer hun.

Ulempene veier tyngst for Mpararo, og hun innrømmer videre at hun til tider har følt seg litt ensom i år. Hun tør ikke å bruke falsk ID, så når vennene skal ut på byen blir hun ikke med – heller ikke på vorspielet.

– Jeg synes det er litt kjipt å måtte dra hjem når alle de andre drar ut.

Heldigvis for Mpararo drar ikke vennene hennes på byen hver helg.

– Vi har noen koselige jentekvelder hvor vi for eksempel drar på kino, men jeg skulle fortsatt ønske at jeg kunne være med dem ut på byen.

 

TILFELDIGE ALDERSGRENSER

Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi, tror det er litt tilfeldig at aldersgrensene er satt akkurat på dagen.

– Man feirer jo alle andre bursdager på selve dagen, så da har det vel blitt sånn med 18-årsdagen også, sier han.

Han mener at det egentlig ikke bør spille noen rolle om man er født i januar eller desember.

– Men det skal vel være en slags ’pakke’ du får når du fyller 18, tilføyer han.

Aldersgrensene har gjort at Ann Mpararo har følt seg ensom i år, men ifølge Hylland Eriksen er det ikke bare dumt å være litt ensom.

– Det er sunt å være ensom noen ganger. Ungdomstiden er en tid hvor du har muligheten til å finne deg selv, og da må du være litt alene. Samtidig er det en kritisk fase, og noen ungdommer begynner for eksempel å eksperimentere med dop.

Han mener derfor det er bra at vi har aldersgrenser som prøver å skjerme ungdommer fra slikt, selv om det kan medføre litt ensomhet for de som er født sent på året.

 

GLEDER SEG

Selv om det er flest ulemper ser Mpararo noen fordeler med disse aldersgrensene også.

– Jeg har ikke kommet så langt på veien til lappen enda, så da føler jeg ikke det presset som jeg kanskje ville følt om jeg var født i januar. Det er litt ’chill’, sier hun og ler.

Snart fyller Ann Mpararo 18 år selv, og aldersgrensene kommer ikke til å påvirke henne lenger. Likevel ønsker hun at grensene kun skal gjelde inntil det året man fyller 18, og ikke akkurat på dagen – med tanke på fremtidige barn. Nå ser hun bare frem til å bli myndig selv.

– Endelig er det min tur til å bli 18!

 

 

Faktaboks:

  • juli er dagen i året flest nordmenn har bursdag, mens 26. desember er den dagen med færrest bursdager. Desember er også måneden med færrest fødsler i Norge.

 

  • I Norge blir man myndig den dagen man fyller 18, og har alle rettigheter. Fra denne dagen kan man blant annet kjøpe tobakk og øl, samt vin med alkoholprosent inntil 22%.

 

  • Ingen lov sier at barn under 18 år kan bli straffet for å innta alkohol eller tobakk, men derimot er det straffbart å skjenke, selge og utlevere alkohol og tobakk til mindreårige.

 

  • Stemmerettsalderen i Norge har vært helt oppe i 25 år, og ble først ble senket til 18 år i 1978. Man kan stemme fra og med det året man fyller 18.

 

Kilder: Statistisk Sentralbyrå, Store Norske Leksikon, alkoholloven § 1-5.

 

julegate
Ann Mpararo er glad i jul og snø, og derfor synes hun desember er en koselig måned.
kalender
Omtrent 350 000 nordmenn har bursdag i desember.
portrett
Ann Mpararo er født 13. desember 1998, og gleder seg til å endelig bli 18 etter å ha følt seg litt ensom i år.