Natt og dag i NTB

På NTB (Norsk Telegrambyrå) i Oslo jobber 140 personer. 100 av dem er  journalister med foto, film, grafisk og journalistiske tekster. Det er mye som skal gjøres fordelt på så få personer. Alexander Vestrum forteller litt om hvordan jobben i NTB er. 

Alexander Vestrum (40) står med en kaffekopp i hånda og tar en slurk.

Pratingen er lav i gangene til NTBs innenriksavdeling i Oslo.

Ved desken overdøver lyden av fingre som slår raskt på tastaturet alt annet. Det er lite prating der. På storskjermene bak desken dukker det stadig vekk opp nye nyheter fra forskjellige nettaviser. På desken jobber både innenriks og utenriks.

–Vi får se om det er en ledig plass til meg her da, sier Alexander og setter seg ved den eneste pulten ved desken som er ledig. Han logger inn på PC-en og begynner å skrive på dagens første sak. Han skal være på vakt til klokka 23.30, da overtar nattevaktene i Sydney.

 

alexander
Alexander Vestrum. Foto: Emilie Boryszewski

 

NTB er Norges eneste nyhetsbyrå og ble etablert 1.september 1867 av danske Alfred Fich.

– Største forskjellen mellom en byråjournalist og en avisjournalist er at vi er ikke er herre over stoffet som bli trykt. Vi vet ikke hvor det blir brukt. Vi skriver ganske mange saker som sannsynligvis aldri blir trykt.

Sist uke har vært usedvanlig travelt i redaksjonen på grunn av terrorhandlingene i Paris, der 130 mennesker ble drept. Men denne ettermiddagen så det ut til at nyhetsbildet hadde roet seg. Det kan være stille i nyhetsbildet i Norge, men utenriks er det aldri stille.

NTBs journalister jobber i åpent landskap. Flere steder i lokalet er det lydtette, små glassbur hvor man kan ta en telefon i fred og ro. Alle møterommene har navn, som for eksempel Kielland, en av de første eierne av NTB, og er omgitt av glassvegger.

Lukten av kaffe sprer seg fra kjøkkenkroken.

–Det som er morsomt med å jobbe i NTB er at det finnes ingen vanlig hverdag. Vi jobber turnus, så noen ganger starter vi klokka seks og andre ganger starter vi klokka fire. Jobben vår styres veldig av hvor mye nyheter vi trenger å skrive. Det kan være rolige dager og veldig hektiske dager. På desken har vi alltid noen faste arbeidsoppgaver vi skal gjennomføre, jobber som vaktsjefen fordeler på forhånd, forteller Vestrum.

Mens noen sitter stille foran PC-ene sine er det noen som går frem og tilbake med kaffekopper i hendene. Noen er på vei ut dørene, mens noen kommer inn.

–Jobben er mest stressende når det ikke skjer noe, sier Alexander i en spøkefull tone.

Han sier at NTB samarbeider mye med nyhetsbyråene i Danmark, Sverige og Finland. Det kommer flere saker i minuttet som bare strømmer inn fra de internasjonale nyhetsbyråene AP, DPA, AFP og Reuters.

Hva gjør en journalist så spesiell?

–Det som er viktig som journalist er å kunne se en pressemelding eller høre på nyhetene og i løpet av 30 sekunder finne ut om dette er dagens store nyhet eller om det er noe vi ikke skal skrive om i det hele tatt. Rettsaker og krim synes jeg er det mest interessante, sier Vestrum, som også liker børs- og finansstoff.

–For eksempel når det gjelder hendelsesnyheter, så har vi laget en oversikt over meldingene fra politi og brannvesen. De har nå kommet på Twitter hvor alt kommer inn som en strøm. Da kommer det kanskje en melding hvert 3.minutt om påkjørte katter eller lommetyverier og til helt andre ting som drap.

I løpet av en dag kommer det kanskje firehundre nyhetsmeldinger inn til vaktsjef fra folk som ønsker at NTB skal skrive om deres sak, forteller Vestrum.

Fotoavdelingen til NTB, NTB scanpix, holder til i en del av redaksjonen. Her sitter fotografene og jobber med bildene de nettopp har vært ute å tatt.

Fotograf Cornelius Poppe har nettopp vært i Finnmark og fotografert flyktningene som har kommet over grensen fra Storskog. Han forteller at ingen dag er lik for fotografene i NTB scanpix. Den ene dagen skal de dekke en ulykke, neste dag kan de være på Stortinget.

Fotografene er de eneste som har biler til disposisjon. Det må de ha for å kunne rykke ut raskt. I bilene har de godt med sko og tøy til all slags vær. I redaksjonen henger det mørke dresser klare til bruk dersom det er behov for pentøy i jobben.

I et annet hjørne holder NTB nyhetsgrafikk til. De lager illustrasjoner til sakene som journalistene skriver. De leverer også grafikk på bestillinger til ulike aviser og nettsteder.

Det nærmer seg helg i NTB. De fleste forbereder seg på rolige dager etter terroren i Paris. Men ikke før har de tenkt tanken på en frihelg, så smeller det i det afrikanske landet Mali, der flere hundre blir holdt som gisler på et hotell i hovedstaden. Dermed er de i gang igjen med lange dager og mye som må skrives.