Pasning, skyt og… SCORE!

Simon Lindbäck Solholm (17) brukte all fritiden sin på dataspill. Det var før han oppdaget basket. Men det er ikke bare lett å spille på et basketball-lag.

Klokken nærmer seg ni på kvelden. Det er mørkt, og gatene er stille. Inn mot Oppsal Arena høres lyden av løpende sko, høye stønn og basketballsprett. Inn mot salen blir man møtt av et skinnende grønt gulv. Luften er behagelig kald. Simon løper rundt på banen, han er i angrep, spiller ballen, får den tilbake og kaster den mot kurven. Han treffer, og smiler. Spillet er i gang, det er intenst på banen.

BASKETBALL BLE OPPFUNNET AV DR. JAMES NAISMITH, DESEMBER 1891. Spillet er inspirert av et canadisk barnespill som heter “Duck On a Rock”. Før i tiden spilte en basket med en fotball. Det var ikke før 1950 før basketballen vi kjenner i dag kom inn i bildet.

MOT STARTEN AV 8. KLASSE HØRTE SIMON OM BASKETBALL gjennom en flyer som ble delt ut. Tidligere hadde han brukt mye av tiden sin på dataspill, og i tillegg gikk han i korps.
– Jeg var kun med i korpset på grunn av 17. Mai-toget og uniformene. Ellers var det jævlig, sier han og rister forsiktig på hodet.
Simon var 13 år første gang han prøvde basket, så ble han frelst. Mange av de han kjenner spiller fotball, men dette var ikke noe som intresserte Simon.
– Ting går jævlig treigt i fotball. Det er mye større bane og 1-2 mål i en 90 minutters kamp. Derimot når man spiller basket skjer det ting hele tiden.


BASKETBALLMILJØET ER TØFT.
Under en kamp snakker man ofte nedlatende til hverandre. Her gjelder det å ha god selvtillit. Simon retter seg opp i ryggen og beveger på hendene sine. Han ser mot lagkameratene og forklarer at selvtillit er nødvendig.
– Det er egentlig bare Simon som er den følsomme, roper og avbryter en av spillerne på banen.
Alle utenom Simon ler, stemningen blir klam.
– Han vil bare ha noen som ler av meg, slik at han får bedre selvtillit, sier Simon forsiktig.

SPØRSMÅLET OM HVA SIMON SELV SYNES om egen spilling ute på banen, dukker opp. Han svarer med at han ikke er den beste på laget. Da ler de andre spillerne. Simon stopper opp og ser ned i bakken. I bakgrunnen står Mubarak Ismail (17), han er selv en av spillerne.
– Han har potensialet til å bli veldig god, sier Mubarak engasjert. Simon ler. I følge Simon selv, så er det for det meste Mubarak som støtter han mest i laget.

 

 

Intenst på trening. Foto: Jennifer Maricela Ulloa Moreno

– HVORDAN ER BASKETBALLTILBUDET I NORGE, MENER DU?
Simon undrer i et par sekunder. Han sier at man kan finne en del klubber rundt omkring.
– Er det ikke nesten en basketballklubb på annenhver holdeplass, spør en annen på laget, og ler sammen med de andre.
I følge Eivind Jensen (50), serie- og turneringsansvarlig i det Norske basketballforbundet, er det rundt 150 basketball-lag spredt rundt i landet. Hovedsakelig i Oslo og Bergen. I Norge er det omtrent 11.000 aktive basketballspillere. Derfor er basketball en liten sport i Norge, sammenliknet med USA.
– Vi har heller ikke noen internasjonale basketballstjerner, derfor er det heller ikke mye oppstyr rundt basket i Norge, sier Jensen.

– HVIS DU GÅR PÅ VIDEREGÅENDE, IKKE MELD DEG RETT INN I ET LAG, sier Simon. Han forklarer videre hvorfor det er en dårlig ide.
– Man må lære det grunnleggende først, før man trener med et lag. En av spillerne på laget vårt dukker opp når han vil, og han er usikker på det han gjør. Dette drar resten av spillerne ned. På grunn av det, må laget ofte repetere ting.
–Ikke vær den fyren, sier Simon lett og ler litt for seg selv.