Fra kvinne til mann

Det har blitt satt mer lys på transseksuelle i løpet av årene som har gått. Til tross for at det blir mer akseptert nå til dag enn det tidligere har blitt, føler ikke alle transseksuelle seg anerkjent av samfunnet. En av de som går gjennom denne kjønnsforandringen, er Silas (20).

Tegner: Silas er glad i å tegne og her viser han noen av sine tegninger og skisser. Foto: Adrian Rodrigues
Tatovert venstrearm: Silas bærer en tatovering som er inspirert av et av favorittspillene hans. Foto: Adrian Rodrigues

 

 

 

 

 

 

 

 

-Jeg var alltid veldig guttete

Silas tar en liten slurk av energidrikken i hånda og tar et kjapt blikk opp mot taket, før øynene beveger seg ned mot bakken igjen.  Silas har alltid kjent seg som en gutt, og da han var fjorten år valgte han å stå frem som transseksuell.

– Jeg har visst det siden jeg var liten.  Jeg var alltid veldig guttete, jeg hadde alltid guttevenner, og jeg har alltid hatt like kort hår som jeg har nå. Jeg har aldri passet inn med jenter egentlig. I barnehagen, for eksempel, likte ingen av de andre jentene meg, for jeg likte ikke rosa og da er du ikke ordentlig jente, sier Silas mens han rister oppgitt på pekefingeren.

Silas trives foran skjermen og konsollen sin på sofaen hjemme. Foto: Adrian Rodrigues

I dag bor Silas i en leilighet i Oslo, og går siste året på vgs. Han mener at det er en betydelig forskjell mellom Oslo og hjembyen hans, Lillestrøm.

–I Lillestrøm var det ingen som visste hva en transe er engang, og alle synes jeg var litt rar. Det var vanskelig å få se venner der.

I dag har han funnet flere venner som kan relatere seg til situasjonen hans i Oslo.

Igor: Silas lever med katten (og bestekompisen) sin. Foto: Adrian Rodrigues

Vonde opplevelser

Katten Igor dukker opp fra kjøkkenet og ser opp mot Silas med store øyne, og Silas drar fram et par godbiter til kompanjongen.

–Han er min beste venn, sier han mens han klapper katta på hodet.

Silas har hatt en del vonde opplevelser på grunn av at han er transseksuell, samt hans seksuelle legning. Han sier at han en gang opplevde å bli slått i ansiktet fordi han er homofil. Hjemme har familien av og til tatt opp hans kjønnsidentitet på en upassende måte. Han mener at det ikke gjør det lettere at Rikshospitalet konstant utsetter timene.

Oppgitt: Silas er lei av å bestandig måtte vente på svar og få avtalene sine utsatt av Rikshospitalet. Foto: Adrian Rodrigues

 

Viktig å akseptere transseksualisme

Silas mener at det er viktig at folk læres opp fra ung alder til å ikke se på transseksualisme som noe uvanlig. Med en lys og bestemt tone i stemmen, sier Silas at det hadde vært mye lettere om en lærer i naturfagstimene at noen er transseksuelle, og det bare er slik det er.

FAKTA:

Ifølge VG oppgir Rikshospitalet at 50-70% av transseksuelle har lidelser som angst og depresjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *