Møt den nye norgesmesteren i turn

Mathilde Evensen Ranum (16) trener for Oslo Turnforening. Hun er en av de nye norgesmestere i troppsturn. Hun har måttet tatt et svært vanskelig valg; å satse på turn. Dette skaper Mathilde mindre fritid, og mer trening. 

Foto: Sara og Sabina

Om turn

Turn er en fantastisk idrett for alle. Den type turn Mathilde driver med kalles troppsturn. Troppsturn er en spesialisering for de som liker å turne på tumbling, hoppe trampett, rytme og dans.

Venner, familie og skole

– Det blir vanskelig å fordele tiden sin blant venner, familie, skole og i tillegg til turn.

Foto: Nikola

Etter en lang og slitsom dag med skole og trening er man ikke så gira på å gjøre annet enn å legge seg til søvns, som Mathilde mener er veldig viktig. Men å satse på turn er noe av det beste valget hun har tatt. Til tross for lite fritid er det veldig sosialt på trening og hun har mange av sine gode venner på laget.

Når Mathilde ikke driver med turn gjør hun ofte lekser og jobber med skole. Skole er viktig for Mathilde og derfor prioriter hun det.

– Turn er noe jeg virkelig liker, men det har selvfølgelig negative sider også. Jeg får mye mindre fritid enn de fleste ungdommer,

«turn blir fritiden min.»

Mathilde trener vanligvis fem ganger i uken med laget, men siden hun valgte å satse på toppidrett med retningen turn på skolen har hun turn-trening syv ganger i uken. Nå som en viktig konkurranse for kvalifisering til Norden begynner å nærme seg, trener hun mye mer, det kan bli opptil 16 timer på en helg. I motsetning til Mathilde liker mange å være fokuserte rundt konkurranse tider, Mathilde foretrekker å koble av og ikke tenke på konkurransen.

– Ved forberedelser til konkurranser har vi veldig harde treningsøkter som er tunge for kroppen. Mange har skader i for eksempel leggene og man er generelt utslitt. Det kan bli stressende, men når jeg er der ute og kjenner energien føler man ikke smerten, på en måte.

Laget har hatt en del mental trening. Det er en idretts psykolog som hjelper alle på laget å takle stress.

Strengt kosthold?

– Det er ikke noe spesielt type kosthold jeg følger. Det er mange som tenker at turnere spiser sunt, følger et spesielt kosthold og spiser lite, men dette stemmer ikke. Om jeg har lyst på en sjokolade, så tar jeg meg en sjokolade.

I tillegg, trener Mathilde mye som betyr at hun trenger mer energi og krever derfor mer mat. Hun merker stor forskjell fra når hun spiser før trening og når hun ikke gjør det. Om Mathilde spiser før trening får hun mer energi og føler hun har mer å gi på trening.

Mathilde Evensen Ranum brenner for å turne og ser fremover til å bli en veldig god turner. Tiden hun bruker på turn kan påvirke det sosiale rundt henne, men det er hun villig til å godta. Hun ønsker å bli en av de beste i Norge, men det har sin pris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *