Ferden til en ung skater i Oslo

Utenfor Haugenstua Skatepark
(Foto: Zaid Ib.)

Klokka er seks på ettermiddagen og det er allerede veldig mørkt ute. Det er iskaldt, men inne på Haugenstua skatepark er det full kjør. Andreas er fokusert, han snakker litt med noen, men ellers holder han på så lenge han klarer. Når han først setter seg trekker han pusten dypt mens han snakker med noen som også tar en pause. Selv om Andreas ser ut til å falle sammen, møter han oss likevel med et smil.

https://www.youtube.com/watch?v=NgOmTEGpYdg

Kort om bakgrunnen til skating

Alt begynte på 1950-tallet da surfere i California satt rulleskøytehjul på planker. Dette ble en ordentlig produksjon og i begynnelsen ble det kalt” sidewalk surfing” eller” skurfing”. På 1970-tallet ble skating revolusjonerende og unge skatere fra Venice, California som Tony Alva, Stacy Peralta og Jay Adams sto fram som kjernen i gruppen som ble opprettet (Wikipedia, u.d.) .

Et av landene hvor skating var ulovlig, var blant annet Norge, og det er derfor skating ikke er like populært her som det er i andre land. Loven om skateforbudet kom i 1977 og det var ikke før 1989 at det ble lovlig.

Ulike sider i skatemiljøet

-Skatemiljøet er selvsagt ikke perfekt, men selv om det er mye alkohol og rus, er det også et samhold, iblant pleier flere faktisk å dra på turer sammen til parker i Norge.

Andreas har erfart dette selv, men til og med politiet og Kristiansand kommune er bekymret for økt hasjbruk i skate miljøet (Håkon Eliassen, 18.03.15). Det er en alvorlig sak, men det har ikke alltid like stor påvirkning på de som kjører i parkene.

Litt om Andreas og  hverdagen hans

https://www.youtube.com/watch?v=L1dQ8FTy6h0

 

Andreas (21)
(Foto: Zaid Ib.)

Andreas (21) fra Groruddalen i Oslo ville snakke om sitt perspektiv på skating og litt om skating generelt. Han er fra Groruddalen i Oslo, og studerte innenfor Medier og Kommunikasjon som han ikke egentlig tenker å bruke i fremtiden sin som en jobb. Han har derfor ingen fast jobb for øyeblikket men får noen små jobber her og der.

Når han ikke jobber eller når det er veldig fint vær, tilbringer han mye av tiden sin på rampen. Han spiller ikke like mye nå som han gjorde før, hovedsakelig fordi skatingen tok over. Andreas har ingen venner som skater med han, med han har og blir ofte kjent med folk på rampen som han blir godt kjent med og som han ofte møter flere ganger. Alderen til de som skater kan variere fra park til park, men de fleste er eldre fordi skating var mer populært før.

Andreas i Haugenstua skatepark
(Foto: Zaid Ib.)

-Det pleier å være unge og det pleier å være eldre også, jeg tror jeg møter på flere eldre folk faktisk.

Samtidig er det flere unge som foretrekker sparkesykler fordi det er lettere enn skateboard og mindre risikabelt.

 

Det er tydelig fra første møte med Andreas at han har en sterk lidenskap til skating fordi han skater når det er vinter. Og det sier seg

Et møte med Andreas på rampen
(Foto: Zaid Ib.)

selv at skating ikke er like lett om vinteren fordi ramper kan være søkk våte eller dekket av snø. Det er noen inne parker i Oslo som Skur 13, Oslo Skatehall og Haugenstua, men Oslo skatehall koster blant annet penger og er litt langt unna fra der Andreas bor, derfor drar han som oftest til Haugenstua. Haugenstua er åpent døgnet rundt og mengden med folk som er der varierer fra dag til dag.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *