YouTube – «Jeg bruker det for å uttrykke mine meninger»

I Norge er det å drive med YouTube fortsatt sett på som en ganske uvanlig hobby, men nettstedet blir mer og mer aktivt brukt av norske ungdommer.  Hva er grunnen til at norske ungdommer ønsker å drive med YouTube, og hvorfor bruker så mange tid på nettstedet?

For å svare på dette spørsmålet og andre spørsmål rundt bruken av YouTube, har jeg intervjuet Ammyl Barrameda, ungdommen bak den norske youtube-kanalen Sli0h.

https://www.youtube.com/watch?v=PZTqZT97S9w

 

Når jeg går inn på rommet til Ammyl, er det første jeg legger merke til at det er litt rotete. Det er akkurat så rotete som du ville forestilt deg at et vanlig tenåringsrom ser ut. Ellers en det, er rommet fylt med diverse datateknologi, gaming-utstyr, datamaskiner, og dataspill. På pulten er det en stasjoner PC og et speilrefleks-kamera, mens bak pulten står en svart og rød gaming-stol, sammen med en høy mikrofon.

Noe av utstyret til Ammyl – (Foto: Ole Anton Solfjeld Lien)

 

Ammyl Barrameda (16) startet med YouTube-kanalen Sli0h for litt over 1 år siden, men han har drevet med YouTube i nesten 5 år.

–  Jeg startet kanalen Sli0h for å kritisere andre youtubere på en humoristisk måte, sier han.

Ammyl sier at før han startet en norsk YouTube-kanal, så han først på hvordan det norske YouTube-samfunnet var. Han sier at han synes det var mange rare norske youtubere, og at han synes det ville vært morsomt å lage en kanal hvor han kritiserte andre norske youtubere.

Ammyl sier også at sjangeren han lager videoer innenfor er kritisering, men at mye av det han sier ikke skal tas seriøst, og at det bare er satire.

–  Jeg tror at mange ser på og liker videoene mine, fordi de synes det er morsomt, og fordi at de er enige i mye av det jeg sier, tilføyer han.

Ammyl Barrameda (16) – (Foto: Ole Anton Solfjeld Lien)

 

Når Ammyl skulle svare på hvorfor så mange bruker så mye tid på å se på YouTube, forklarte han at YouTube er som TV, bare at du kan sa hva du vil akkurat når du vil.

–  På YouTube kan du se alt fra Top 5 murders til Tripple Backflip videoer. Du kan se absolutt alt på YouTube, unntatt pornografi, forklarer Ammyl.

(Foto: Ole Anton Solfjeld Lien)

 

Ammyl forteller at YouTube er for han et sted hvor han kan utrykke sine meninger.

Han forteller også at han bruker YouTube for å vise fram redigeringsferdighetene sine, og at han tror hovedgrunnen for at norske barn og ungdommer vil drive med YouTube, er for å vise fram ferdighetene eller talentene sine.

–  Kanskje de vil vise hva de klarte på et spill, eller at de for eksempel landet en baklengs salto, forteller Ammyl.

Han nevner også at mange unge kanskje vil starte en YouTube kanal for å skape en ”fanbase”, eller for å kjenne på en slags berømmelse. Han sier selv at berømmelsen var en liten grunn for hvorfor han startet med YouTube, men at han møter på fans og tilhengere, er mer som en motivasjon.

–  Det sosiale er også veldig morsomt. Når jeg startet med YouTube fikk jeg med en gang nye ”youtube-venner”, forteller han.

Ammyl sier at siden han startet med Norsk YouTube, fikk han mange nye venner som også driver med YouTube i Norge. Flere av disse treffer han jevnlig.

https://www.youtube.com/watch?v=zIvEE0Rxw44

 

–  Mange skjønner seg ikke på hvordan YouTube kan være et yrke, og veldig mange tenker at det å drive med YouTube er veldig lett. Realiteten er at YouTube krever mye tid, arbeid og ferdigheter, forklarer Ammyl.

Ammyl tjener selv litt penger på YouTube, men foreløpig er det ikke nok til å leve av.  Han forteller at i Norge er det mye vanskeligere å leve av YouTube, enn det er i USA.

Ammyl legger i gjennomsnitt ut tre videoer på YouTube hver uke, og han mener at mange ikke ser alt arbeidet og alle ferdighetene som ligger bak YouTube-videoene.

–  Jeg har brukt flere år på å lære å redigere YouTube-videoer, sier Ammyl.

Redigering av videoer er veldig komplisert og vanskelig, og det er ikke noe alle får til.

Ammyl redigerer en video – (Foto: Ole Anton Solfjeld Lien)

Ammyl forteller også at YouTube er ganske strenge på åndsverksloven og opphavsrett, og at han flere ganger har blitt tatt i å bruke musikk som han ikke hadde rettighetene til.

–  Hvis du blir tatt i å bruke musikk som du ikke har rettighetene til, kan du ikke lenger tjene penger på youtube-videoen, forteller Ammyl.

Åndsverksloven er også noe en hver YouTuber må tenke over, og kunne.

https://www.youtube.com/watch?v=ZoLvKM3vHbU

 

 

Fakta om YouTube:

  • YouTube er verdens største nettsted for opplastning, visning og deling av videoer (wikipedia.org, 2017).
  • Nettstedet ble grunnlagt i 2005, og siden den gang har YouTube økt ekstremt i popularitet (Enli, 2017).
  • I følge YouTube sin hjemmeside, har over 1 milliard mennesker en youtube-bruker (youtube.com).
  • I Norge er det beregnet at cirka 2 millioner har en profil på YouTube (Tore, 2017).
  • Det er også beregnet at minst 300 000 av de norske brukerne er under 18 år (Tore, 2017).
  • I tillegg er 1 milliard timer brukt på youtube daglig på verdensbasis, og flere av brukerne er unge (youtube.com).

 

 

Kildeliste:

Musikk:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *