Prøvde som 14, nå er han en fast røyker

Hasj, eller marijuana er ganske utbredt i Norge,  spesielt hos ungdom. En undersøkelse gjort av NOVA i 2014 viste faktisk en nedgang fra sent 90-tallet rundt 15-åringer i Norge. 97% av unge på ungdomsskolen som ble spurt hadde aldri prøvd før, 1% hadde prøvd 11 ganger eller mer, og 1% hadde prøvd en gang. Her er en statistikk fra NOVA som viser hvor mange som har brukt hasj eller marihuana etter kjønn og klassetrinn.

                                       -data fra 2014

 

Dette viser også at hasj er mer utbredt hos gutter, men nesten ingen prøver før slutten av ungdomsskolen og starten på videregående. Det er betydelig flere som prøver på videregående, særlig gutter. Denne statistikken viser at 1 av 5 gutter på videregående har prøvd hasj eller marihuana. Vi har snakket med en gutt på 16 år, som først startet med å prøve som 14 år, men som nå røyker fast.

Hvor ofte røyker du?

  • Om sommeren røyker jeg ganske mye men om vinteren tar jeg kanskje en Jay i uka eller noe, det varierer. 

Hvorfor røyker du mindre om vinteren?

Fordi det er ikke like mye å finne på, når man røyker skal man liksom ha noe å gjøre, hvis ikke får man ikke ut av det å bare være skækk.

Hvor gammel var du når du starta?

14, men egentlig 15 fordi da jeg var 14 så bare prøvde jeg noen ganger, var liksom ikke fast men da jeg ble 15 begynte jeg å røyke mer og det ble mer og mer fast.

Husker du hvorfor du starta?

Det var ikke noe grunn, jeg bare prøvde fordi jeg var med kompiser og han hadde en joint, og han lighta opp, og da tenkte jeg bare hvorfor ikke, det er ikke så farlig som folk tror det er. Etter det ble det som når noen tar en øl for å kose seg, så blir det det samme for oss når vi røyker en joint for å ha det ekstra morsomt

Har du merket noe forskjell i livet ditt siden du begynte å røyke?

Ikke noe særlig egentlig, mange sier det går ut over konsentrasjonsevnen og sånt, men snittet mitt på skolen har egentlig bare gått opp. Merker egentlig ikke noe til det, kanskje hvis jeg har røyka veldig mye en uke kan jeg merke det blir litt tåkete, men det er ikke noe store forskjeller

Har du prøvd noen andre rusmidler?

Nei egentlig ikke

Tror du rusmidler kan påvirke folks motivasjon til å gå på skolen?

Ja det tror jeg faktisk, men det kommer veldig an på personen da. For meg har det ikke hatt noe si for skolen, men for noen kan det være at de heller vil sitte hjemme med en joint en å komme på skolen.

Mange mener at rus kan være med på å samle folk og fikse det sosiale blant ungdom, hva tenker du om dette?

Kan hende det stemmer, folk blir liksom mer pratsomme oglitt sånn gir litt mere F’ hvis de har røyka en Jay. Hvis det er fler folk som møtes og ikke kjenner hverandre kan det sikker være enklere å sosialisere.

Har du noen gang blitt tatt i å røyke?

  • Nei, jeg har vært ganske Low-Key. Jeg har blitt tatt av politiet, har løpt fra dem en gang.

Gutten vi intervjua har sin egen mening på hva det betyr å røyke som ungdom. For han går det ikke utover skole. Etter hans mening har det å røyke hasj hatt en positiv effekt på f.eks karakterer på  skolen.

Det å røyke hasj har skapt et stort etisk dilemma i mange samfunn. Mange mener det er sunt, andre mener det er feil eller galt. Men som bevist av forskere, kan alkohol ha mindre negativ effekt på den fysiske og mentale helsa. Det fins medisinsk marijuana som er lov noen steder, men andre ikke, dette er på grunn av det fortsettende dilemmaet om det er dårlig for deg eller ikke. Vi får bare følge med på denne politiske debatten gjennom årene, kanskje det snur seg? Hvem vet.

Kilder:

http://www.rustelefonen.no/wp-content/uploads/2015/08/NOVA-rapport-7-15_Ungdata2014.pdf

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *