VEIEN TIL KLESDESIGNER

 

Skrevet av: Ulrik Moss Syversen, Laget av Ulrik Moss Syversen og Valdemar Berg-Larsen

Hva er en klesdesigner?

Mange i Norge er interessert i å bli klesdesignere, mange er klesdesignere mens andre studerer for å bli klesdesignere etter studeringen. En klesdesigner må være selvstendig næringsdrivende og jobbe med eget arbeid. En klesdesigner kan for eksempel lage hverdags plagg, festantrekk, arbeidsklær og treningstøy. Da må man både ta regnskap, og mange praktiske ting som søm,  snekring, foto og styling. Hvis du er en klesdesigner handler det å publisere godt og selge det som er  trendy, men hvorfor vil egentlig noen bli klesdesignere?

https://www.youtube.com/watch?v=GNBPyDjTMSc

                   (Opphavsrett av XIXX godkjent) 

Skolen/Interviewet

På Esmod skole må du ha hatt erfaring og må ha studert kjole og draktsyer på videregående skole for å komme seg inn på denne skolen, dette er en av de formelle kravene i tillegg til at du må ha hatt erfaring med liknende ting som blir gjort på skolen fra før av. Vi intervjuet Vilde Berg–Larsen (22) og Marie Sandberg Martens (22). Begge to går på Esmod skole, som er en skole hvor man studerer for å bli en klesdesigner. Her får man en liten smakebit på hvordan det er å være en klesdesigner på ekte. Esmod ligger rett ved Jernbanetorget i femte etasje av en vanlig Oslo by bygning. Her driver de med nye prosjekter som å lage egne kjoler, jakker også videre. Skolen er fullt av skredderbyster for å lage forskjellige plagg til forskjellige prosjekter og anledninger.

https://www.youtube.com/watch?v=rqLTxIzgbWY

                   (Opphavsrett av XIXX godkjent) (Filmet av Valdemar Berg-Larsen)

Bilder tatt av Vilde Berg-Larsen til ett prosjekt på Esmod skole

Hvorfor bli en klesdesigner?

«Jeg fikk min interesse om klesdesign fra noen kollegaer fra far, også fra familiemedlemmer som har jobbet med klesdesign» sier Marie Sandberg.  «Jeg fikk interessen min fra videregående, da jeg studerte litt om hvordan man lager klær, som søm osv» sier Vilde Berg-Larsen. Marie Sandberg forteller også om at de har en eksamensoppgave som går ut på å lage en stor kolleksjon av forskjellige plagg liknende til oppgaven til Vilde-Berg Larsen hvor hun brukte Karoline Folkestad som modell.

https://www.youtube.com/watch?v=vsVK9ARoNzQ

   (Opphavsrett av XIXX godkjent) 

Kilder:

https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/klesdesigner funnet 8.12.2017

http://www.esmod.no/opptakskrav%205-1.html funnet 11.12.2017

http://www.side2.no/mote/drmmer-du-om-a-bli-klesdesigner/8475373.html funnet 11.12.2017

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *