Hvilken vei vil norsk boksing ta? 

 

Sportsklubben av 1909 (Sp-09) trener store og små for å bli de beste bokserne i Norge. Flere  ganger i uken  møtes  medlemmer  og  trenere   på  Grüner  fotballklubb hus  for å drive med det de brenner for.

Klokken er 17:49 i det vi kom opp den smale gangen som førte til treningsfasilitetet. Vi blirmøtt av Morten Johansen som er med å drive stedet i tillegg til å være trener der.

Hva er boksing? Boksing er en kampsport hvor det er to stykker som sloss mot hverandre. Dette er en aktivitet som har blitt praktisert mye lenger enn de sportene som er mest populære i Norge i dag. Helt siden 4500 f. Vt. Har denne aktiviteten vært aktuell, både for kamptrening, og som en sport.

Sportsklubben av 1909

«Boksing og bryting, der er på Dæl´enga du lærer det!» dette er mottoet til sportsklubben.

Som navnet  gjør en god jobb med å forklare så ble Sportsklubben av 1909 opprettet i 1909, men med navnet arbeidernes turn og idrettsforening (Arbeidernes TIF).  Igjennom årene byttet de navn og  splitte t opp. Det var ikke før i 1929 de slo seg sammen igjen som en klubb og fikk navnet de har i dag. det er nå en av få bokse.

Bokseklubben 1909 ligger på Schleppegrellsgate /Falsensgate 0556 Oslo, Norway

Morten Johansen

 Vi gikk jo fult in for kickboksing i noen år, og så ble vi introdusert til boksing og når vi gjorde det ble det boksing på fulltid. (Morten Johansen.)

Veteran bokser  og boksetrener på sp-09 Morten Johansen, vokste opp og hadde en ganske normal barndom.  Han begynte med kickboksing i 15/16 års alder. Etter å ha sluttet på fotball måtte han finne en sport som ville få han til å fortsette med trening. Etter å ha startet med boksing fant raskt ut at dette var noe han brant for. Etter vært som boksing ble mer populært så byttet Morten over fra kickboksing til mer tradisjonell boksing og drev med på mesteparten av fritiden.

Morten forteller litt om sin første bokse kamp:

– Det var en spennende og fartsfull kamp som slet ham ordentlig ut.

Han endte opp med å vinne kampen, men han fikk ikke tid til å feire for han ble med en gang kastet ut i ringen igjen mot en annen motstander.

Morten Johansen er nå en trener på klubben hvor han hjelper til å trene en ny generasjon med nye boksere.

Norsk boksing

Morten Johansen vant boksing NM i 1981 i 75kg klassen, ikke mange år etter 1981 ble proffboksing i Norge ulovelig. Fremtiden til den Norske boksingen ser nå lysere ut, i 2014 ble det 33 år gamle lovforbudet mot profesjonell boksing opphevet av regjeringen. Helt siden det ble innført 33 år siden har denne loven forhindret sporten i å vokse i popularitet i Norge. I kommende år håper mange at boksing bli mer mainstream innen norsk idrett, og at det vil bli mulighet for å bokse proft.

 

https://no.wikipedia.org/wiki/Boksing

https://no.wikipedia.org/wiki/Sportsklubben_av_1909#Boksing

YouTube-video av reportasjen: https://youtu.be/0Beoi9dEBxQ

https://no.wikipedia.org/wiki/Cecilia_Br%C3%A6khus

https://www.dagbladet.no/sport/norge-er-lei-av-motstandere-som-knapt-slar-bulk-i-en-hatt/68813565

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *