Se hvem jeg er

Tatoveringer er en populær trend. Folk i alle aldre tatoverer seg, men det er aller mest utbredt i aldersgruppen 18-26 år. Hva er det som gjør at så mange unge velger å tatovere seg?

-Tatoveringer er kunst, sier Kari Kjelskau, sjef for Memento tattoo. Hun sitter idag med 17 års erfaring som tatovør og for 10 år siden åpnet hun Memento Tattoo i Bentsegata 25.

Idet vi kommer inn døra til Memento Tattoo blir vi møtt av den durende lyden av en tatovørmaskin. Kvinnen som møter oss i resepsjonen har tatoveringer oppover begge armene, halvlangt blondt hår , og ønsker oss velkommen.

Vi får bli med inn på arbeidsrommet hennes. Den lysegrønne tatoveringsstolen midt i rommet er det første man legger merke til. På veggene henger det flere ulike diplomer sammen med bilder og malerier som tilsammen dekker det grønne rommet.

For Kari startet interessen for tatovør yrket da hun selv fikk sin første tatovering. – Jeg skulle jo egentlig bare ha én liten en gang i tiden, men så blir man hekta og skal ha mer og mer, forteller hun.

Ikke en A4  jobb

Kari begynte å tegne selv og da hun fikk tilbud om å bli tatovør av de hun gikk i lærehos, bestemte hun seg for å kaste seg ut i det. Hun beskriver yrket sitt som altoppslukende.

– Det er noe man lever med hele tiden, forklarer hun. Man er nødt til å tenke tegning, og tenke på hva neste kunde vil ha konstant. Det er ikke noen A4 jobb hvor man jobber fra 8-16.

Kari forteller at hun og de to andre tatovørene som jobber på Memento Tattoo tatoverer folk i alle aldre fra 18 år til over 70 år.

Den vanligste aldersgruppen varierer fra studio til studio, men her hos Memento er den vanligste alderen mellom 25 og 30 år. I bøkene som er lagt fram i resepsjonen kan vi se skisser og bilder av ulike mønstre og motiver laget av tatovørene. Der finner vi alt fra portrettskisser til mandala-mønstre og motiver laget med den populære teknikken dotwork som går ut på at motivet er laget kun av små prikker. Tatoveringer sier mye om hvem man er Helt siden menneskenes opprinnelse har det blitt praktisertulike teknikker for å dekorere, forskjønne og modifisere kroppen.

Det handler om å uttrykke seg

I de gamle stammesamfunnene hadde medlemmene tatoveringer for eksempel for å markere mot og heltehandlinger, sosial status og religiøse vurderinger. Sjøreisene til James Cook på 1700-tallet gjorde at den «siviliserte» verden ble kjent med disse skikkene. I moderne tid har tatoveringer blitt en mer personlig trend.

Kari forteller hvorfor hun tror så mange velger å la seg tatovere. – Tatoveringer viser hvem du er, det er en måte å uttrykke seg på, forklarer hun. Hun stopper litt opp før hun fortsetter. 

-Betydningen av en tatovering er så individuell. Hver tatovering kan ha en betydning for den enkelte personen. Og selv om det bare er en liten stjerne kan den ha ti forskjellige betydninger.

Ifølge Kaja Thorsen, som også jobber som tatovør på Memento Tattoo er en betydning bak tatoveringen mer utbredt blant unge, spesielt de som tar sin første tatovering.

Små motiver og tekster er svært populært hos unge i dag, i motsetning til den såkalte tribal-bølgen på 90-tallet som mange forbinder med «tramp-stamp» i korsryggen og store, svarte mønstre. Tatoveringer blir av mange sett på som mote, og mote forandrer seg også med tiden. Kaja viser oss skapet som inneholder alle de forskjellige blekktypene. Hun forteller at det vanlig at kunder kommer inn og gjerne ville dekke over en tatovering som de tok da de var unge og som de angrer på i dag. Derfor synes hun det er bra med 18-årsgrense på tatoveringer. -Man skal tenke seg ekstra godt om før man tar en tatovering.

Når man er veldig ung er man ofte mer spontan og tatoverer noe man syns er kult der og da. Da er det fort gjort å angre. Det handler om å uttrykke seg Alle har et ønske om å uttrykke seg, og dette er kanskje ekstra viktig når man er ung.

 

 

Kilder:

Kari Kjelskau, Memento Tattoo

Kaja Thorsen, Memento Tattoo

http://www.tattooworldstavanger.no/historie.htm

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *