En ny generasjon profesjonelle

E-sport er et av de raskest voksende sportsfenomenene i verden. Mange land begynner å se på e-sport som en ekte sport.

Skrevet av Simen Rem Urkegjerde

Foto: Emilio Nicolai Hannah og Simen Rem Urkegjerde
Videoredigering: Emilio Nicolai Hannah

House of Nerds ligger på Løren.

House of Nerds ligger på Løren, og er et sted hvor man kan møte likesinnede spill-fanatikere og utvikle sine spillevner. Dørene åpnes. Lukten av pizza og ny-poppet popkorn fra kiosken fyller rommet. Energidrikker er på rekke satt opp på en hylle bak disken. På høyresiden er det omtrent 20 PC-er på rekke med det dyreste spilleutstyret tilkoblet. Det sitter en person og spiller. Stillhet fyller rommet. Klikkingen fra det mekaniske tastaturet er den eneste lyden man kan høre. Lyset fra skjermen reflekteres i de fokuserte øynene hans. Han holder musen med et fast grep. Han lener seg fremover mot skjermen.

Stort utvalg spillmaskiner.

E-sport tar ungdommen med storm
E-sport er konkurransebaserte dataspill på høyt nivå, organisert gjennom turneringer og ligaer. E-sport har blitt et fenomen som har tatt ungdommen med storm. Ideen om å spille sitt favorittspill som en jobb er en drøm som kan bli virkelig for unge spillere. Sigmund Strømme og Fabian Farmen Emini-Lutro er to ansatte hos House of Nerds. Strømme er en tidligere profesjonell Call of Duty spiller og har startet en av Norges største e-sport organisasjoner, BX3 Elektroniske Sportsklubb. Han jobber nå som merkevareansvarlig på House of Nerds. Emini-Lutro er bursdagsansvarlig. Her kan kunder feire bursdag med spillekveld og mat. De to mest populære konkurransespillene innenfor e-sport er Counter-Strike: Global Offensive og League of Legends. I Skandinavia og store deler av Europa er Counter-Strike mest populært. Skandinavia er kjent for å ha hatt noen av de beste spillerne i verden.

Sigmund Strømme, tidligere profesjonell.

Publikums energi
House of Nerds startet mot slutten av 2013 som var året e-sport virkelig tok av. De hjelper å forme unge utøvere til å bli profesjonelle spillere. Etter sin ankomst i 2013 har de vært vert for turneringer og er et treningsområde for profesjonelle norske lag som Oslo Lions Elektroniske Sportsklubb. Vi spør Strømme om hva som er den beste opplevelsen han har hatt i sin karriere. – ”Det må være å spille og vinne foran masse mennesker og høre dem skrike og hoie når man gjør noe bra eller vinner en kamp. Det må være det beste.” Strømme smiler av tanken av å spille foran et publikum. Han forklarer videre at det er lenge siden han sist spilte profesjonelt. – ”Det må være sju år siden jeg spilte min siste turnering.”

https://www.youtube.com/watch?v=yrgfi-yYeXE&feature=youtu.be

Playstation spillerom.

Lokalene åpnes
Fabian gjør klar til åpningstid og setter fram en lyskaster. Det mørket lokalet blir lyst opp av en sterk neon-blåfarge. Hele rommet får et hint av blåfargen. Videre fortetter han til bakrommet og skrur på resten av lysene hvor hele lokalet blir neon-blått. Faklene utenfor hovedinngangen blir tent.

Fabian Farmer Emini-Lutro, bursdagsansvarlig.

Liten sport i Norge
Industrien er fortsatt liten i Norge i forhold til våre naboland. Grunnen til dette er ofte diskutert. Nabolandene våre har tidligere dominert de internasjonale turneringene i Counter-Strike i det svenske fnatic og danske Astralis med de mest dekorerte spillerne i verden. Fabian forklarer hvorfor Norge ikke har vokst like raskt. – ”Det er fordi vi er en egonasjon, nordmenn er egoister som ikke vil jobbe sammen. Det er det som er det største problemet. Hvis du ser på utlandet prøver folk å jobbe sammen, mens i Norge prøver folk å skyte hodet av hverandre, så det er veldig vanskelig å få til noe når det ikke er noen som vil gjøre noe sammen. Vi som arrangerer forskjellige turneringer har sett at folk har hatt stor interesse i starten og trukket seg etter et par ganger fordi de ikke orker. Det sier litt om at e-sport ikke er så stort i Norge.” Fabian svarer at han syns det er utfordrende å jobbe på House of Nerds. – ”Halvparten av det vi gjør har ingen gjort før oss. Det er som å hoppe ut av en båt midt utpå havet.”

https://www.youtube.com/watch?v=GcqzUtzUodg&feature=youtu.be

Mistet venner
Strømme syns det er vanskelig å prioritere tid etter han ble profesjonell utøver – ”Man mister jævlig mange venner”, han ler av seg selv og forklarer videre at når man er profesjonell, bruker man hele dagen på å trene og holde seg i form, uten å ha noe tid til venner eller familie. Det var en av sidene til en profesjonell karriere som ikke var så lett å balansere, sier han.

https://www.youtube.com/watch?v=P9s69jAMzJE&feature=youtu.be

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *