Livet på isen

Tekst og foto: Solveig Fuglesang, Emma Edvardsen, Lise Bjørnson

Nina Joakimsen (18) har drevet med kunstløp i snart 11 år. I løpet av de årene har hun slitt med skader og har måtte operert flere ganger.

Nina tar fart over isen, spenner musklene, tar spenst og gjør ett hopp. Et oppgitt sukk kommer fra 18åringen i det hun treffer isen i ett hardt dunk. Det tar ikke mange sekunder før hun er oppe på skøytene igjen og smilet er tilbake. Hun suser videre, og gjør hoppet igjen. Denne gangen gjør hun det perfekt.

 

Endrer mål

Når man driver med en sport som kunstløp er det lett å pådra seg skader. Joakimsen (18) har gått igjennom tre kneoperasjoner, og skadene har kommet i veien for drømmene hennes. Nina går i 2 klasse på Wang toppidrett skole i Oslo. I tillegg til treningen hun gjør på skolen går hun på Oslo idrettslag skøyter. De holder til på Jordal, hvor de har klubbhus og treninger. OI har vunnet flere norske mesterskap enn noe annet idrettslag i Norge.


Dag og natt (Nina Jakobsen er 19 år og har drevet med kunstløp i 11 år nå, og trene flere ganger om dagen. Til sammen trener hun 20 timer i uka, både på skolen og privat.)


– Da jeg var yngre ønsket jeg å nå ganske langt, men etter hvert som mange skader og flere negative ting har skjedd har jeg innsett at jeg ikke kan komme så langt som jeg ønsker.

 

I en alder av 18 kan det være vanskelig å måtte innse at man aldri vil kunne oppnå de målene man har satt seg. For Nina er følelsen hun har på isen viktigere enn å nå langt. Hun forklarer at føler seg glad, og får en helt spesiell følelse hun ikke får noen annen plass.


Piruett (Joakimsen øker farten, tar sats og  hopper mens hun tar fire piruetter på rappen.)


Skader

Laget trenes av tre forskjellige trenere som alle har hatt tidligere karrierer innenfor kunstløp. Denis (42) har trent Nina i 10 år. Han beskriver hun som en som aldri gir opp, og forteller at hun fortsetter å trene selv om det gjør vondt

 

– Det tar som regel lang tid å komme seg etter skader, spesielt sånne skader som Nina har hatt. Men hun gir aldri opp, til tross for skadene hun har hatt. Hun er veldig dyktig og tar til seg nye ting veldig fort.

For å unngå skader i kunstløp er det viktig å ha en kropp som tåler belastningene man utsetter den for. Det å utføre elementene på isen med riktig teknikk er også en viktig del av treningen. Bruker du riktig teknikk er det lettere å ha kontroll underveis og i landingen. Denis, som er en av tre trenere føler et ansvar for sine løpere når det kommer til skader.

 

–I denne sporten er det lett å falle hardt å slå seg, så risikoen for å pådra seg skader er betydelige større enn i andre sporter. Vi gjør det vi kan for å forebygge, men det går ikke alltid slik vi ønsker, dessverre.

 

Knytter bånd

Nina og trener står i hjørnet av skøytebanen. Treneren forklarer hva som er bra, og hva hun må jobbe mer med. 14 andre kunstløpere skøyter forbi de. Med alle timene de tilbringer sammen hver uke knytter både trenerne og kunstløperne sterke bånd.


God tone (Det viktig med god relasjon og god stemning mellom trener og utøver, for å få best mulig resultat ut av trening.)


Det å kombinere 20 timer trening i uka med skole og fritid kan være vanskelig, men Nina gjør sitt beste for å få det til å fungere. Til tider kan det bli utfordrende og skape konflikter og dårlig samvittighet.

 

– Det kan være kjipt å måtte droppe en fest eller en bursdag fordi man har konkurranse eller trening. Av og til føler jeg at jeg må droppe en trening for å ikke falle helt ut av det sosiale


Skøyter (Det er ikke bare bare å gå og danse på isen, og man må ha det riktige utstyret. Prisen på skøyter varierer, men man må opp i 10 000kr for å få den riktige kvaliteten, sier Joakimsen.)


Mestringsfølelse

Nina har ett alvorlig ansiktsuttrykk i det hun spinner rundt på isen. Det er egentreningstid, og løperne får selv velge hva de vil øve på. Nina velger å øve på piruetter. Det er som om hun ikke legger merke til alle de andre rundt seg, og at det kun er henne i rommet. Hun spinner rundt gang på gang, og gir seg ikke før treneren roper at det er på tide å samles.

 

– Det beste er når man får til nye ting, og gjør det veldig bra, spesielt når flere rundt deg har det bra og gjør det bra, for det gir mye energi i gruppa. Mestringsfølelsen man får er nok noe av det aller beste.


Få pauser (Treningene varierer fra 1 time til 1,5 time og det er høy intensitet gjennom hele økten. Det er kun rom for små drikke pauser.)


Store deler av treningen går ut på å pirke og forbedre ting man kan fra før av, og naturligvis å lære nye ting. Nina forteller at noe av det verste er å ikke få til ting man egentlig kan fra før av, og når man ikke føler man får nok progresjon og går gjennom en dårlig periode.

 

– Det er ganske vanskelig å kjempe seg tilbake når man har vært skadet lenge, og det er lett å føle at man ikke er like god lenger, men jeg gir ikke opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *