Lykke på isen

Skrevet av Andrea Arnesen, Ingvild Lund Moe og Julie Reklingsholmen

Ylva Elida Holberg (18) bruker 25 – 30 timer i uka på skøytebanen. Hun forteller at lengdeløpskøyting tar opp mye tid og at det er mye som må ofres når man trener på elite laget.

Hun glir over isen på den tynne skøyteeggen, i den slitte trikoten. Det er høy intensitet og skøytene klinker i isen. Hun beveger seg fortere og fortere i ytterste bane på skøytebanen. Hun er i ett med isen, i verdens raskeste idrett på flatmark.

Ylva Elida Holberg er på Valle Hovin skøytebane, der hun vanligvis trener med laget sitt. Klokka er litt over tre på ettermiddagen. Hun smiler og er like positiv som alltid.

Ylva Elida Holberg (18) (har hatt en interesse for skøyter siden hun var to år, og bruker meste parten av tiden sin på dette.)

– En av de beste tingene med skøyteløp er at det er den raskeste idretten med kun bruk av egen kroppsvekt. Det er utrolig hvor mye fart en kropp kan skape alene.

Den 18 år gamle jenta forteller at hun falt for idretten i en alder av to år. Det var gøy å konkurrere om å gå fortest i ytre bane på isen og komme først i mål. I tillegg var ønske om klappskøyter høyt på lista.

Forskining.no ga ut en artikkel 28.8.2017 der det ble vist at 93% av all ungdom har en gang i løpet av oppveksten deltatt i en form for idrett. Det å være en del av idrett har vist seg å gi ungdom bedre psykisk helse, bedre trivsel hjemme og i nærmiljøet. Ungdom som driver aktiv med idrett bruker langt mindre tid foran skjermen, enn andre unge. Idrett legger derfor et utrolig godt grunnlag for unge, uavhengig av hvor lenge de er tilhengere av idretten.

Det å være ung og så interessert i en idrett innebærer at det vil ta utrolig mye

Full Fart (En skøyteløper kan løpe opp til 60 kilometer i timen. Ylva synes det er fasinerende og gøy at man må bruke kroppen sin for å komme opp i en så stor fart.)

tid. Holberg forteller at en normal uke for henne består av mellom 15 – 20 timer med trening på skøytebanen.

-Selv om skøyteløp tar mye av tiden min, er det fortsatt verdt det. Jeg elsker å være på isen og det er der jeg trives best.

Videre forteller det unge talentet at hun må ofre mye sosialt for idretten. Hun dropper mange fester som vennegjengen drar på, fordi hun er opptatt med stevner nesten hver helg. Holberg forteller også at det er mye lekser og prøver på skolen, men velger å være på isen til tross for det.

-Anklene mine sviktet under 3000 meter på et stevne i fjor som førte til at jeg var ute resten av sesongen og fikk ikke mulighet til å konkurrere i årets sesong heller.

Idretten har påvirket Ylva Elida fysisk også. Skadene startet første året på videregående da hun startet på idrettslinja på Bjerke vgs. Holberg klarte å ryke korsbåndet over knoklene på føttene som førte til at hun ikke kunne hoppe eller løpe på et helt år. Dette ledet til at hun begynte med klatring. Benhinnebetennelse har også vært et problem i både hæl og tær. Et år med mangel på trening førte til overbelastete ankler når ungjenta var tilbake på isen.

Treneren til Holberg, Carl Erik  Sando (55) sier at for å få mest mulig kraft til isen er det viktig å ha styrke i rygg, lyske, lår og ankel. Dette er for å stabilisere skøyteposisjonen du sitter i når du skøyter, og dermed få mer kraft som overføres til isen. Treneren forteller også at det er viktig for utøvere i samme posisjon som Ylva, og drive med skadeforebyggende trening og riktig belastningsstyring slik at risikoen for skade blir redusert. Holberg trener både klatring og sirkustrening for å styrke kjernemusklaturen og få en mer gjennomført teknikk.

Formstøpte skøyter (Ylva tok turen til Amsterdam for å kjøpe skøyter, som er støpt etter hennes fot.)

 

-Beste med skøyteløp er at man får fin rumpe. Ulempen er at puppene mine blir borte.

 

 

Ylva Elida Holberg forteller at   skøyteløp har vært en utfordring samt en glede. Selv om ting ikke alltid går etter planen er det ingenting som slår følelsen av et bra løp på isen.

-Alle skadene og gnagsårene er ingenting etter et bra løp. Den følelsen jeg sitter igjen med når jeg går av isen er noe jeg vil holde fast på for alltid. Den følelsen, det er grunnen til at jeg driver med skøyteløp.

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *