Med øl som hobby

Ølbrygging hjemme er blitt mer og mer populært i Norge de siste årene. Knut Ellingsen har brygget øl i kjelleren sin i snart 3 år.

Tekst: Thea Corneliussen, film/foto: Silje Hjelmeland, lyd/webredaktør: Trine Andersen

https://youtu.be/sR6lQivlis0

– Grunnen til at jeg begynte å brygge var at jeg trengte en hobby, forklarer Knut i det han setter seg ned på en av barkrakkene. I kjelleren til Knut Ellingsen på Mortensrud i Oslo, er det gamle gutterommet blitt omgjort til en bar.

Summing fra kjøleskapet fyller baren. Kjellerveggene er dekorert med store og små plakater om øl, baren har et tysk preg over seg med tyske ord og utkledninger som er hengt opp. I hyllene bak i baren er et satt opp ølglass i forskjellige størrelser. Rommet bærer preg av en søtlig duft.

Norrøne navn

https://youtu.be/09AW_BksoTQ

Det var høsten 2015 da Knut begynte med brygging av øl, dette er en hobby som har blitt mer og mer populært blant norske menn. I en artikkel i Moss Avis fra 2014 ble det skrevet at slag av utstyr til hjemmebryggere var tyvedoblet.

– Hvorfor valgte du ølbrygging som hobby?

– Ølbryggingen er en prosess som skjer i flere faser og får fokuset over på noe annet enn jobb; også blir det jo godt øl da!

Knut serverer noe av sitt øl.

Til sammen har han 15 typer øl i baren, men som privat ølbrygger kan man ikke ta betalt for ølet man brygger. Det har Knut funnet en løsning på. – Vi er alle med på å spleise på råvarene som jeg bruker for å brygge ølet. Når ølet er ferdig, samles vi.

Det er sønnen hans som lager etikettene. De har alle norrøne navn, det er egentlig ikke noen spesiell grunn til at det ble akkurat norrøne navn, sier han selv. Noen eksempler på øl med norrøne navn: Heidrun og Fjalar.

Loggføring er viktig

For Knut er det viktig å føre ned det som går galt og det som går riktig når han brygger. Han forklarer videre at baren hans fungerer som et møtepunkt for naboene i nabolaget.       – Jeg har åpent hver fredag fra 17-21, vi har det sosialt og drikker litt øl.

– Er det noen utfordringer med hjemmebrygging?

­

– En av de store utfordringene ved hjemmebrygging er å holde alkoholnivået lavt, det trengs spesielt utsyr til å kontrollere riktige verdier.

En lang prosess

Knut viser humlen han bruker til å brygge øl.

I baren tar Knut frem et høyt ølglass, og tar det med til tappekranen. Ølet er gyllent og skummet er snøhvitt. Han forklarer at prosessen er nokså komplisert, det er litt kjemi, men mest gøy.

Selve bryggingen foregår i et stort 50 liters kokekar. Malten må varmes på lav varme for å få ut gjærbart sukker. Det meskes på rundt 55-68 grader. Etter at det er varmet lenge nok, skylles kornet med rent vann for å få med siste rest. Ingenting skal kastes bort. Deretter kokes det i minimum 60 minutter, og fargen reguleres ved hjelp av forskjellige malttyper. Hensikten med kokingen å få ut protein. – Tørket og presset humle, tilsettes for smakens skyld, bitterhet og aroma, og brukes også som konserveringsmiddel.

Ølet blir så satt bort i 14 dager for å gjæres. Deretter blir det tappet på flasker eller over på fat hvor det er lagt litt sukker i bunn for å utvikle kullsyre.

https://youtu.be/QVZGYqmXj7E

Selv om det tar lang tid å brygge øl, mener Knut selv at familien og kona ikke har noe imot hobbyen. – Enkelte ganger kunne hun nok ha tenkt seg en tur ut.

Knut går rundt baren og setter på en plate av «Eagles», rommet fylles med softrock. Han tar stolt frem noen av flaskene fra kjøleskapet og setter de på disken.

– Jeg har ingen ambisjoner om å gjøre det større, det skal være en hobby.

Én kommentar til «Med øl som hobby»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *