– Jeg har rett og slett forelska meg i sporten

Skrevet og produsert av Martin Linker og Thea Draskovic

 28 år gamle Lotte Kristin Olsen puster tungt i den kalde februarlufta på Hemingbanen i Oslo. Hun smiler gjennom gitteret på hjelmen idet hun løper fort på kunstgresset.

Hun spiller nemlig en lite belyst sport, i hvert fall damelaget i Norge. Vålerenga Trolls er et amerikansk fotballag, og har eksistert i 35 år.

 

http://https://www.youtube.com/watch?v=noq1688_rr0&feature=youtu.be

– Det er aller mest fokus på gutta her, men jentene sparer ikke på noen krefter når de er ute på banen, forteller Olsen selvsikkert

Sammen med laget løper Olsen frem og tilbake på den iskalde Hemingbanen, med en sky av frostrøyk over laget som står i en ring rundt treneren. Treneren gir dem en rask og effektiv forklaring av kveldens økt, før laget gjør et mektig lagrop og setter i gang. Laget består kun av jenter og trenerne som trener både både on-season og off-season for å få et helårlig opplegg, slik at alle ferdighetene blir godt bevart. 

På friditen jobber den ivrige spilleren som frisør, og kan fortelle at det var en kunde som presenterte sporten for henne.

 

– Før det, så hadde jeg ikke hørt om det. Så det sier jo litt om hvor mye damesporten blir presentert rundt i Norge. Videre forteller Olsen om at det kan være mange grunner til at sporten er såpass liten her i Norge.

Det virker nok som om problemet med at det er så lite belyst, ligger hos engasjementet til jentene i Norge, men det er slett ikke tilfellet. Det finnes flere titalls amerikanske fotballag, godt spredt over hele landet. Det er derimot bare to aktive damelag i Norge, ifølge treneren Yrjan Fraschetti. Forskjellene på tilbudet slutter ikke der. Det finnes Amerikansk fotball i Norge for gutter helt fra 11-årsalderen, men ingen jentelag.

Foto: Martin Linker, Lotte Olsen på banen

Det er først når man blir 16 år at man kan melde seg inn i et rent jentelag, nemlig Senior damer. Med dette tilbudet oppstår det også andre problemer, fordi man får en så stor bredde i både alder, styrke og ferdigheter. Det unngår man med guttelagene, i og med at alle vil være på samme nivå og alder.

Laget får nøye og spesifikke instrukser av trenerne.

En jente på 16 år kommer også til å betale mer for medlemskapet, enn en gutt på 16 år. Pris, kostnad og dedikasjon kan dermed bli en forutsetning for unge jenter, ifølge Fraschetti.

 

http://https://www.youtube.com/watch?v=Dv-WcnNnPZI&feature=youtu.be

Når det er off-season-treninger, er man fri til å velge sko selv. Når det spilles kamper bruker man unike sko for denne sporten.

Det er kun to menn på banen, og en av dem er treneren Yrjan Fraschetti. Han smiler fra øre til øre idet han forklarer jentene grundig hva som skal gjøres på banen.

– Da vi spilte siste sesongen nå, var det bare to lag igjen, forteller treneren beskjedent.

Yrjan Fraschetti og frostrøyken i den kalde lufta.

Fraschetti har vært involvert i klubben i over 10 år og har god erfaring med både lagsport og amerikansk fotball generelt. Han har spilt både på ungdomslagene og seniorlaget, og har derfor blitt et kjent ansikt blant Vålerenga Trolls. Han har i tillegg vært med på landslaget. Til vanlig jobber den 25 år gamle karen som IT-konsulent, men kan fortelle med et smil at han liker å bruke fritiden sin på dette.

Han forteller videre at den allerede ukjente sporten er på vei til å bli enda mindre.

http://https://www.youtube.com/watch?v=S2kd_Mdd1vg

Han er helt uenig i påstanden om at kvinner ikke gjør det like bra som menn på banen.

– Jeg vil si det er forholdsvis likt. Hvis man sammenligner senior herrer og senior damer, så er det forskjell i styrke og alt mulig sånt, men jeg vil si at både driven og engasjementet er like stort.

– Ja, noe fordommer er det – men det påvirker oss ikke. Jentene får mange spørsmål om de spiller i undertøy, fordi i USA så er det en liga som heter LFL (Lingierie fotbal league) som går ut på damer som spiller amerikansk fotball i undertøy, og er veldig populært blant menn å se på.

Treneren ønsker derfor å knuse denne ideen om at damelaget i Norge er som LFL i USA.

– Her spiller vi ordentlig amerikansk fotball, gliser han.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *