Virkeligheten bak lukkede dører

Etisk handel er i dag et tema som stadig blir omtalt i media. Få mennesker tørr å sette seg ordentlig inn i dette grunnet den negative realiteten bak store deler av kjedene vi daglig bruker. Hovedpoenget med etisk handel går ut på at ingen menneske- og arbeidsrettigheter skal bli brutt under internasjonal handel og generelt under arbeid mennesker tar del i.

Alt fra barnearbeid til pelsoppdrett går mot den etiske delen hos oss mennesker, og uten at vi selv er klar over det, skal det utrolig lite til før vi ubevisst støtter disse urettferdighetene.

Eneste utvei

Menneskehandel og prostitusjon har alltid vært en kjent form for uetisk handel. Damer og menn, heterofile, homofile og transseksuelle selger seg selv og seksuelle handlinger for penger og gaver. Det skumle med denne type handel er at selv om personen du møter kanskje virker oppegående og fornøyd, vet man aldri hvordan disse personene egentlig føler det inni seg.

I følge ProSenteret var det i 2010 omtrent 900 prostituerte kun i Oslo. I tillegg til dette registrerte de 1300 som solgte sex gjennom annonser på nettet.

I 12. desember 2008 ble sexkjøpsloven innført (i kraft 1.januar 2009). En lov som går ut på at det ikke lenger er lov å kjøpe seksuelle omganger eller handlinger, hvor straffen består av enten bøter eller fengsel inntil 6 måneder. Er krenkelse involvert kan straffen komme opp til 1 år.  I 2014 ble det lagt fram en 200 siders rapport av Vista Analyse, for å se om loven hadde gjort noe nytte for seg. De påstod at nedslaget lå på 20-25 prosent, noe som tyder på en tydelig minskning. I ettertid, har det blitt diskutert om disse tallene faktisk stemmer, ettersom det er store nummer det er snakk om.

Flere prostituerte syns det er for lite fokus på å hjelpe dem ut av disse situasjonene og videre på rett vei. De som jobber i gatene selv mener det er lite troverdig at prostitusjon har sunket i Oslo, nærmere tvert imot. Etter at loven ble inngått, har flere kunder blitt redde for at politiet skal legge merke til det de driver med. Det mener de prostituerte har økt risikoen for vold, ettersom de har dårligere tid, og de raskt må bli ferdig.

At menn og kvinner jobber med å selge sex til andre er det ulike grunner til. Som regel starter det hele med mangel på penger, vanskeligheter med å få seg annen jobb eller det å finansiere et rusbruk.

Det er også flere ulike grunner til at folk kjøper sex av prostituerte. Det er ikke å legge skjul på at det i all hovedsak menn som kjøper sex, uavhengig om selgeren er dame eller mann. Også er det kvinner, heterofile, homofile og par som kjøper sex og seksuelle handlinger. Ulike kunder oppgir ulike grunner til hvorfor de kjøper sex.  En typisk grunn er mangel på sex i hverdagslivet, ensomhet og kjedsomhet, mens andre gjør det for spenning, spesifikke seksuelle handlinger eller det å kjenne på makt over et annet menneske.

Usikkerheten i handlingen

Å kjøpe sex av en prostituert føles kanskje ikke så galt, med tanke på at vedkommende selger det til deg.  Underbevisstheten vår er nok klar over at personen ikke egentlig ønsker å leve under disse forholdene, men som i mange andre uetiske kjøp vi gjør, klarer flertallet å stenge dette ute. Å bidra til å beholde dette eldgamle yrket som består av undertrykkelse, vold og sorg står ikke i samsvar med hva vi mennesker egentlig burde ønske å ha det.

Steder å styre unna på ferie

De fleste byer i verden har et såkalt «Red Light District». Dette er typiske områder hvor det blir solgt sex og seksuelle handlinger til de som betaler. Grunnene til at disse stedene kan være lure å styre unna, er blant annet lysten mange har til å lure fra deg penger, mye kriminalitet generelt, og stemningen der etter solen går ned er lite hyggelig.

Amsterdam

Red Light Distriktet ligger i De Wallen, i den eldste delen av byen.  Dette er et av de mest kjente horestrøkene i verden, og det har blitt et «must» for turister å gå gjennom området i løpet av oppholdet deres i Amsterdam.  Det er blitt arrangert åpne dager der for å fjerne det mystiske ved hele opplegget.

Hamburg og London

I Hamburg er ikke ting like åpent som i strøket i Amsterdam. Gaten er kjent som syndens mil, men gatens egentlige navn er Reeperbahn. Den mest ekstreme delen av distriktet er avsperret med porter, og mindreårige og kvinner er ikke tillatt i området.

Soho er området som blir sett på som Red light distriktet i London, men ettersom dette er ganske turistifisert er det absolutt ikke utrygt å befinne seg der. Men, om du ikke er interessert i å komme på innsiden av bordellene lønner det seg å holde avstand. Om du først har kommet deg over dørterskelen, gjelder det at «vil du ikke, så skal du»…

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *