Historien bak produksjonen

De klærne vi som oftest bruker, har dere noen gang tenkt over om hvem som faktisk har laget de? Eller hvor mye de får tilbake for å lage disse plaggene? Levekårene til disse menneskene bak produksjonen av plaggene er mest sannsynlig ikke bra, de kan jobbe i opptil 12 timer per dag, 7 dager i uken, i tillegg til minstelønn, og det kan være alt fra 5 kr til 10kr i timen.

Mesteparten av de som jobber under slike vilkår gjør det enten pga. tvang eller for å få økonomien for å gå rundt og ikke har et annet valg enn dette, flere av disse menneskene som jobber er mellom 5 og 11 år gammel og er utbredt i disse arbeidsformene; salg av barn, bundet barnearbeid, tvangsarbeid i gruveindustrien og jordbruket, barnesoldater og hushjelp, i tillegg til tvangsekteskap. Her får du lest mer om barnearbeid i verden.

Unicef jobber hardt for å få en slutt på dette
Ivar Stokkereit. Foto: Unicef Norge

Ivar Stokkereit fra Unicef Norge er fagansvarlig for barnas rettigheter, det går inn på at han skal komme opp med ulike ideer og planer som kan påvirke myndighetene på en positiv måte. Han forteller at en av de største delene av barnearbeid skjer innenfor familien, ungene jobber med jordbruk eller i gruver og mesteparten av jentene er hushjelp når de egentlig kunne gått på skolen. ”Det er viktig at barna kjenner til at de også har egne menneskerettigheter i barnekonvensjonen” sier Stokkereit i et intervju.

Beskyttelse og utdanning

I Syria blir det bygget opp nye og bedre skoler for barn som har mistet muligheten sin for å få en utdanning grunnet krig og en rekke med konflikter. Ansetter lærere og gir ungene en ny mulighet for å gjøre en forskjell, for seg selv og for familien sin. Unicef jobber hardt for å få dette til, i tillegg til å gi de unge en mulighet til å ha en god helse ved å gi dem vaksiner og omsorg. Hvis barna ikke har noen foreldre som kan gi dem kjærlighet og omsorg så har skal Unicef prøve sitt beste ved å også gi dem omsorg og beskyttelse – slik at alle barna ikke skal bli utsatt for vold, overgrep eller bli misbrukt når de er så unge.

Arieful Islam, en 13 år gammel gutt fra Bangladesh ble tvunget til å droppe ut av skolen fra førsteklasse siden han måtte jobbe for å hjelpe familien, han fikk aldri tenke over hva han ville gjøre med livet sitt og har jobbet lengere enn han kan huske. Foto: Unicef Norge

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvor kommer pengene fra?

For å gjøre dette mulig, må de trenge penger. De største summene som blir tilsendt til Unicef kommer mest fra staten, men også fra store bedrifter som Kiwi, Telenor, Norwegian – i tillegg til disse er det over 30 000 privatgivere som gir en viss sum hver måned for å hjelpe til for å få stopp på barnearbeid og en rekke andre saker som misbruker barnas rettigheter. Det har kommet til en postitiv endring, antall barnearbeidere i 2000 var på ca 246 millioner barn og det har sunket med en tredjedel; rundt 168 millioner barnearbeidere på 12 år (Kilde: Unicef).

Stokkereit forteller at Unicef jobber direkte med myndighetene for å sikre barna en utdanning og næringsrik start av livet. De får de ulike vaksinene som trengs å ta. Stokkereit forteller igjen at over halvparten av verdens vaksiner blir kjøpt av Unicef for å gi de bort til barna og Unicef er utrolig opptatt av at barna skal få nok og næringsrik næring.

LagreLagre

LagreLagre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *