Sjakk matt

Haakon Momrak Wright (15) var blant dem som ble inspirert av den nye mesteren i 2013. Siden da har han jobbet seg oppover i sjakkverdenen.

 

bilde3
Miljøet i Groruddalen Sjakklubb er veldig bra. Det er masse hyggelige folk og man får lyst til å komme hit for å spille, forklarer Haakon (15) om sjakklubben.

Tapp. Tapp. Bryteren på sjakkuret flyttes frem og tilbake og markerer hvert trekk som utføres. Ingen sier noe. Det er helt stille i det lille rommet på Steinbruddet Kafe i Groruddalen, hvor Haakon Momrak Wright på femten år sitter og utkjemper et parti med en av kameratene. Hans hvite brikker og motstanderens svarte blir flyttet fort rundt på brettet og begge stirrer på hverandres trekk med intense blikk. Stillheten varer.

– Det er ofte vanskelig å vite hvor man skal sette brikkene, men etter hvert så ser man mer og mer hvor det er bra at de står, hvor de gjør mest mulig. Det er liksom det man prøver å få til.

 

Mulighetenes spill

Haakon ble inspirert til å utvikle seg i brettspillet da norske Magnus Carlsens seiret i VM for tre år siden. Nå spiller han alt fra en gang i uken til tre timer per dag, hvor mye av tiden tilbringes med spillkameratene i Groruddalen Sjakklubb. Han har i tillegg fått deltatt på både NM, Oslo mesterskap og flere turneringer.

– Det ble bare morsommere og morsommere. Man har så veldig mange muligheter og ulike utfall innenfor spillet. Man må liksom tenkte mye for å finne løsninger på problemer, og det er ganske gøy.

Med et mål om å oppnå en rating på minst totusen trehundre, hvor han foreløpig ligger på femtenhundre og tolv, håper Haakon om å oppleve å delta i både mester- og eliteklassen, som er en av de øverste klassene man kan nå.

– Da er man nødt til å ha en rating på over totusen trehundre. Hvis man har over totusen fem blir man fort en stor mester, slik som Magnus som har over totusen åtte.

Verdenssport

For tiden blir sjakk spilt av over 600 millioner mennesker verdenen over, hvor spillets populariteten har eskalert betraktelig de siste årene, og da spesielt her i Norden. Stormester Simen Agdestein (49), Magnus Carlsens tidligere lærer og trener, har følt tydelig på dette:

– Vi har selvfølgelig opplevd en eventyrlig oppgradering av vår status takket være Magnus. Sjakk er plutselig blitt en publikumsidrett som omtales på sportssidene og som følges av enormt mange mennesker på TV-sendinger.

Som femtenåring ble Agdestein kåret til norgesmester i seniorklassen som har gjentatt seg allerede syv ganger, og han er nå for tiden aktiv som skribent for sjakkspalten i VG.

– Sjakk er et krigsspill som stammer helt tilbake til 600-tallet i Asia som går ut på å fange motstanderens konge. For meg handler sjakk om at brikkene blir ”besjelet”, de er ikke lenger bare brikker av tre man leker med, men dine venner og familie som man vil ta godt vare på.

Kunstneren vs. matematikeren

– Nei, dette går ikke, utbryter plutselig Haakons motstander. På Steinbruddet Kafe går partiet mot en ende ettersom flere av de svarte brikkene er omringet og ikke lenger har muligheten til å utføre flere trekk. Haakon går av med seieren med et lystig smil om munnen. Det blir sjakk matt atter en gang.

– Når man spiller sjakk er det svært hjelpsomt å være god på å tenke både taktisk og det å legge gode strategier. Problemløsning vil også selvfølgelig få deg langt på vei.

Agdestein på sin side mener at det å bli besatt av spillet slik at en ønsker å øve flere timer hver dag er en viktig faktor. Egenskapene som trengs derimot kan variere svært mye.

– Selv den systematiske matematikkhjernen kan bli slått av den kunstneriske, blir nevnt.

 

Sjakk i livet

Ifølge Haakon er sjakk og livet generelt ikke så ulikt. Agdestein sier seg enig og påpeker at det finnes tydelige og vesentlige likheter mellom dem.

– Masse kan sies om det. Men de valgene man tar får i hvert fall konsekvenser. Det gjelder begge steder.

 

5 fakta om sjakk:

  • Kom først i Asia rundt 600-tallet
  • Er nå bredt utover hele verdenen
  • Blir spilt av 600 millioner globalt sett
  • Et krigsspill hvor målet er å fange motstanderens konge
  • Nåværende verdensmester er Magnus Carlsen, som for tredje gang forsvarte tittelen i 2016
Haakon Momrak Wright (15) begynte å spille sjakk med Groruddalen Sjakklubb etter at Magnus Carlsen ble kåret til verdensmester.
Når man spiller sjakk er det svært hjelpsomt å være god på å tenke både taktisk og det å legge gode strategier.