Touchdown!

Fra en vennegjeng på 80-tallet, til over 1500 aktive utøvere i dag. Amerikansk fotball utvikler seg i Norge.

Amerikansk Fotball 159

«Touchdown til Vålerenga Trolls» ropes det med sørlandsdialekt fra høyttalerne.  Stillingen er 19-0. Kampen blåses i gang igjen. Spillere kledd i blått og i svart krasjer brutalt inn i hverandre, før ballen kastes avgårde av en blå Trolls spiller. Ballen snappes opp av en medspiller. Han dribler en…dribler…dribler tre…helt til han dekkes av et svart fjell av Gladiators spillere.

– Jeg er alltid redd og har litt sommerfugler i magen på kampdag, men så fort vi står klare på banen og kampen blåses i gang forsvinner alt dette, sier spiller Pedram Rahdeirjoo.

Flere spillere

I USA har den høyeste ligaen for amerikansk fotball, NFL, akkurat startet for fullt. I likhet med USA har også sesongen startet her i Norge. I Norge er det per i dag litt over 1500 aktive utøvere.

– Flere og flere kommer på prøvespill. De siste to årene har det skjedd veldig mye, sier Tore Andersen, trener for Vålerenga Trolls i Oslo.

Han mener likevel at det er en grunn til at Amerikansk fotball ikke slår skikkelig ann i Norge.

– Vi omtales nesten aldri i media, den eneste gangen er rundt super bowl. Kort fortalt får vi rett og slett ikke like muligheter som fotball og andre populære sporter her i landet.

Amerikansk Fotball 271

Vilje

Pedram Rahdeirjoo har spilt Amerikansk fotball i tre år for Vålerenga Trolls. Han er kort og kraftig, og mener at man ikke trenger å være stor og sterk for å lykkes i Amerikansk fotball.

– Det eneste du trenger er vilje. Vilje til å fortsette å bli bedre og bedre.

Men uten mas fra moren og faren sin hadde han aldri spilt amerikansk fotball i dag.

Amerikansk Fotball 281– Jeg satt for mye inne og ble tvunget av mamma til å komme meg ut å gjøre noe. Vanlig fotball var kjedelig, fordi det skjedde ikke så mye, men helt siden jeg fant amerikansk fotball for tre år siden er det det jeg har hold på med.

Skader har heller ikke vært et problem i den tre år lange karrieren.

– Eneste skaden jeg har fått er i armen, som har blitt operert for litt siden. Vi får alltid høre av trenerne at det er forskjell på å være skadet og ha det vondt.

Fysikk og taktikk

Halvveis inn i andre og siste omgang. 39-0. Trolls har tatt 12 poeng siden de kom ut på banen etter pausen. Men selv om de vinner kampen med god margin er ikke treneren fornøyd.

– You gotta do better than that god dammit! Skriker treneren rett i ansiktet på en av spillerne mens han vifter med krykkene sine.

Spilleren snur ryggen til, men treneren halter bestemt etter han og fortsetter utskjellingen.

Amerikansk fotball går mye ut på fysikk og taktikk. Det er om å gjøre å plassere spillerne  bevisst for å lure motstanderlaget.

– Det blir som å spille sjakk med levende mennesker, ler Andersen.

Amerikansk Fotball 144

Vinnerne

Gladiators treneren tar seg oppgitt til pannen med begge hender, Trolls har akkurat tatt flere poeng, og stillingen er 43-0. Dominansen fortsetter. Med to minutter igjen før kampen blåses av er stillingen 55-0. Trolls tar imot jubel fra publikummet sitt, mens Gladiators tar imot alvorsprat fra en trener som ser veldig misfornøyd ut.

Rahdeirjoo sier at verken han eller laget skal ta det lett i kampene fremover selv om de vant overlegent nå.

Han forteller at på kampdag er et bare en tanke han har i hodet.

– Vi må vinne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«