Journalistikk

Ungdommen bestemmer

Åtte skjønnlitterære bøker har fått sin dose ros av litteraturkritikerne, men vil de slå like godt an blant ungdommen? 1STA på Fyrstikkalleen skole er en av ni klasser i Norge som skal være med å kåre årets beste bok.

Julia Sebrani

Alan, Farat, Jonas og Nichirwan fra klassen, forteller at de synes det er spennende og annerledes å være med på et prosjekt som skiller seg ut fra vanlig skolearbeid.

– Hva var det første dere tenkte da dere fikk vite at dere var valgt ut til  å være med på dette prosjektet?

– Hvis man ikke leser så veldig mye ellers, kan det være litt skremmende å få beskjed om å lese ut åtte voksenbøker på så kort tid, sier Alan.

Elevene forteller at selv om de ikke var helt tilfreds med tanken til å begynne med, er de nå godt i gang med lesingen, og de fleste av elevene har allerede stupt ned i bok nummer fem.

– Nå er det jo ikke veldig mye av lesingen som gjenstår, men det er ikke bare-bare og komme seg gjennom bøkene heller. Noen av de er jo ganske tykke, og den her for eksempel, er en bok som bare består av dikt, i tillegg til at den er på nynorsk, sier Nichirwan og holder fram ”Jimmen” av Øyvind Rimbereid.

Elevene legger også til at bøkene som skal leses, ikke er bøker de hadde valgt å lese selv, dersom de skulle tatt seg en frivillig tur på biblioteket.

– Jeg tror det kommer av titlene på bøkene, kanskje også det har noe med selve omslaget å gjøre. De fleste forsidene er tomme og dystre, og titlene er ikke særlig spennende, sier Farat.

– Allikevel viser bøkene seg til å være spennende da, skyter Jonas inn.

De andre nikker.

– Flere av bøkene var faktisk veldig spennende, og det er gøy å lese bøker som handler om ting jeg ellers ikke pleier å lese, sier Farat.

– Hva liker dere å lese da?

Jeg liker best å lese om ting som er basert på sanne historier, for eksempel om krig, sier Farhat.

Det er også Nichirwan enig i.

– Men etter dette prosjektet har jeg åpnet øynene for litt andre temaer. Kanskje blir det litt flere bøker som handler om  kjærlighet, og litt mindre action , ler Nichirwan.