Journalistikk

Valget om å slutte på skolen

Kim (19) sluttet på videregående etter 1. og fikk ikke en videregående vitnemål, men har uansett funnet jobb som tatovør.

Kim sitter på sin svarte skinnsofa i sitt store soverom, og blar gjennom flere sider med papir og ark i mappen sin. Hver av dem har tegninger som er ment å bli en tatovering.

-Det er det, jeg kunne organisert meg litt bedre.

Et videospill står på pause, og på tv-en lyser hans egne tatoveringer opp.

Kim sitter og skisser i en av bøkene sine. Foto: Sahil Singh
Kim sitter og skisser i en av bøkene sine. Foto: Sahil Singh

-Det er noe jeg har lagt merke til siden jeg droppet ut er at jeg har null kontroll på papirer, men det hadde jeg for så vidt ikke på skolen heller.

Ifølge statistisk sentralbyrå har 16% av de som startet videregående opplæring i 2009 valgt å slutte på videregående skole, og linjene med størst frafall er yrkesfaglige. Derfor har Utdanningsdirektoratet satt inn flere tiltak, spesielt på yrkesfaglige linjer, for å minke frafallet. Deriblant flere lærere, mer individuell oppfølgning, praktisk opplæring og bedre grunnskoleopplæring.

tatovoer-hender02

Et ark blir dratt frem. På det er det en håndtegnet geometrisk figur som ser ut som en stjernehimmel i en lotusblomst.

-I første klasse ville jeg satse, og jeg gikk på kunstlinja.

Selv med ønsket om å satse så har Kim alltid vært imot det faktum at alle elever må gjennom mye av det samme pensumet, selv om de ønsker ulike yrker som ikke krever de samme kunnskapene.

-Jeg hadde bra karakterer, jeg gjorde det bra på skolen, og jeg trivdes veldig godt, men det kræsja ikke med meg. Det er ikke min greie.

En tatoverings skisse Kim har designet foto: Sahil Singh
En tatoverings-skisse Kim har designet foto: Sahil Singh

Eifred Markussen er utdannet sosialpedagog og har forsket mye på opplæring i videregående skoler. Han mener at det er viktig å jobbe for at så mange som mulig fullfører videregående opplæring. En grunn er at man har bedre muligheter på arbeidsmarkedet med fullført videregående. Han viser til en undersøkelse hvor han fant at blant 25-åringer som hadde grunnskolen som sin høyeste utdanning var 68 prosent i jobb, men dette gjaldt for 96 prosent av de som hadde fullført og hadde fagbrev.

ekspert
Eifred Markussen i sitt kontor v/NIFU foto: Sahil Singh

Den svake duften av tobakk sprer seg mens en sigarett blir rullet sammen. Papiret knitrer og den blir liggende i hånden til Kim.

-Hvordan det kunne gått om jeg fortsatte på videregående tenker jeg på ganske ofte. Selvfølgelig hadde alt vært annerledes, og det kunne jo for så vidt vært mye enklere for meg også. Det jeg har tenkt mest på er min egen utvikling innenfor tegning og design, som ved hjelp av lærere og instruktører så tror jeg at jeg hadde kommet til et helt nytt nivå innafor tegning, men jeg hadde fortsatt ikke lært alt det jeg har lært innenfor tatovering. Og derfor synes jeg det var verdt det. Ikke bare har jeg funnet akkurat det jeg har lyst til. Jeg kan gjøre det her resten av livet.