Vannmannen

Tor Valla (48) har hjulpet til i katastrofeområder og møtt Angelina Jolie.

Taxisjåføren kjørte mot grensen ut av Irak. I bagasjen hadde Tor Valla 15 000 dollar. På grensen ble han arrestert.

– Vi hadde tatt med oss pengene fordi vi regnet med at kontoret og hotellet kunne bli ranet. Tollmyndighetene aksepterte ikke at jeg tok penger ut av landet uten dokumentasjon på at jeg hadde tatt dem med inn, sier han.

Han ble kjørt tilbake til Bagdad. Der ble han frikjent i en rettsak og fikk tilbake alle pengene.

– Jeg rakk akkurat å reise ut av Irak den natten bombene begynte å falle. Det var i siste liten.

Kontoret

Nå står han i heisen opp til kontoret i tredje etasje hos Vann-og Avløpsetaten i Oslo, etter ett års permisjon med nødhjelpsarbeid. På veien til kontoret hilser han på kollegene han møter. Veggene på kontoret er hvite og tomme. Foran de to store vinduene står et stort skrivebord med to pc-skjermer.

– Jeg burde kanskje rydde litt, men det pleier å være enda mer rotete her.

Portrett-5
Tor Valla snakker gjerne med kollegaer om opplevelsene han har hatt fra arbeidet for Kirkens nødhjelp. Her sammen med Kari Aasebø.

Kirkens Nødhjelp

I dag er det akutt behov for nødhjelp i Syria og Sør-Sudan. Tor Valla har i mange år jobbet med bistandsprosjekter for Kikens Nødhjelp. Hans hovedoppgaver er karlegging av ødeleggelser og behov for gjenoppbygning. I alt har han jobbet i 40-50 land.

– Jeg planlegger prosjektene, men det er sjeldent jeg blir med i selve utførelsen.

Han forteller at han tok utdanning med tanke på å jobbe internasjonalt med bistandsprosjekter.

Positive og negative inntrykk

Valla forteller at det som har gjort mest positivt inntrykk var befolkningen på Filipinene.

Han var der i forbindelse med oppbygningen etter tyfonen i 2013.

– Innbyggerne sto virkelig på. De reparerte skader og bygget opp husene sine. De gjorde en kjempeinnsats. De viste pågangsmot og livsgnist selv om de hadde mistet alt, sier han.

Men det er ikke alltid arbeidet går like bra som på Filippinene.

– I Sør-Sudan går det den gale veien. Da vi var der i 2010 hadde innbyggerne stor tro på framtiden. Nå er det borgerkrig og en ny flyktningekatastrofe. Folk lider, noe de ikke fortjener.

Portrett-2
Tor Valla jobber med bistandsprosjekter for Kirkens Nødhjelp.

Møtte Angelina Jolie

På oppdrag ute i verden kan han oppleve store overraskelser. I 2004 møtte Valla Angelina Jolie da han jobbet med bygging av flyktningleirer i Tsjad. Han forteller at hun kom sammen med en fotograf, men uten noe sikkerhetsapparat.

– Hun viste stor interesse for arbeidet vårt, stilte fornuftige spørsmål og var veldig engasjert. Hun var folkelig og uten stjernenykker, sier han.

Ikke redd

Selv om Valla ofte drar til land og steder som anses som farlige er han ikke direkte redd.

– Man skal jo være forsiktig. Man skal ha respekt for omgivelsene når man jobber i konfliktområder, og ikke ta sjanser, men det er ikke en direkte frykt. Jeg sover godt om nettene, og tenker ikke på risikoen så mye at det hindrer meg i arbeidet, sier han.

Valla forteller at når man er i katastrofeområder føler man seg komfortabel. De hjemme kan kanskje oppleve situasjonen noe annerledes.

– De får informasjon gjennom mediene, for eksempel om bomber som faller og selvmordsbombere. Så det er nok vanskeligst for familie og venner.

Selv om han som oftest føler seg trygg synes han episoden i Irak var ubehagelig, i tillegg til det å bli stoppet av tenåringssoldater ved vegsperringer i Afrika.

– Det er kanskje det som er eklest. De kan være dopet ned, og har kanskje ikke full kontroll over sin egen oppførsel, sier han.

Barndom

Inne på kontoret er det derimot helt rolig. Tor Valla snurrer stolen frem og tilbake, flytter litt på bena og lener seg tilbake. Han setter fra seg koppen på det avlange skrivebordet, og hoster.

– Jeg har hatt vondt i halsen i flere uker.

Han tenker tilbake på barndommen, og oppveksten på Hønefoss. Da han var syv år reiste barndomskameraten hans til Afrika sammen med foreldrene sine.

– Som sjuåring var jeg veldig interessert i Afrika og kart, og det sådde kanskje spiren til det som hele tiden har ligget i bevisstheten, at jeg skulle reise ut og jobbe, sier han.

Portrett-3

Jobber i Vann og Avløpsetaten

Etter videregående gikk Tor Valla på Norges Tekniske Høgskole, Institutt for vassbygg. Nå er han seniorrådgiver for vann i Vann-og Avløpsetaten i Oslo kommune, hvor han jobber med de store prosjektene i utredningsfasen.

– Min interesse for vann kommer vel av at jeg gikk på bygningsingeniør-avdelingen på NTH. Da var vann og sanitær en de av fagene vi fikk opplæring i. Jeg syntes det var interessant, og valgte vann som spesialfag.

Fritid

Selv om Valla bruker mye tid på å reise i forbindelse med bistandsprosjekter, reiser han også mye på fritiden. I tillegg sykler han en del, og er interessert i musikk.

– Jeg prøver å lære meg noen instrumenter. Jeg er ikke noe flink, men jeg koser meg med det.

Han ler.

– Jeg er ikke noe talent, og er ikke musikalsk, så det blir ingen gode resultater av det, sier han.

Neste tur

Når han skal dra på neste oppdrag vet han ikke.

– Jeg har ikke avtalt når jeg skal ut igjen. Hvis det skjer en katastrofe et sted i verden kan det hende jeg får en telefon og blir bedt om å reise ut og kartlegge ødeleggelsene. Likevel håper jeg jo ikke at det kommer nye naturkatastrofer eller konflikter i tiden fremover.