Vintageshopping i Markveien

I løpet av de siste årene har vintageshopping blitt veldig populært i Oslo. Det har blitt spesielt populært på Grünerløkka, og Markveien blir ofte kalt for «vintagegata».

– Halvparten av klærne vi selger her er vintage og bruktklær. Den andre halvparten er nye klær, men det er merkeklær som er inspirert av vintage, så du vil ikke finne klær du finner i ”vanlige” butikker her. Alt i butikken er fra 70-80 tallet, sier Synne Hewitt (38) som jobber i Frøken Dianas salonger.

Vintagebutikken Frøken Dianas salonger ligger I Markveien 56. Den første delen av butikken er malt grønn og det første man får øye på når man går inn er et stativ med mange forskjellige hatter. 70-talls musikk spilles høyt i butikken. Man møter lukten av skinn med en gang man går inn. Kjoler i alle regnbuens farger henger på perlekleshengere, og vesker, smykker og belter henger på veggene. ”Kjole fra 70-tallet” står på mange av kjolene i butikken, og de finnes i nesten alle størrelser.

Populært blant unge

De siste årene har vintageshopping blitt mer og mer populært i hovedstaten. Det blir stadig fler butikker og de har mange forskjellige kunder. Journalist og vintageekspert for MinMote, Mina Martina Lystad mener at det har blitt så populært på Grünerløkka fordi det er mange små lokaler der, som gjør at flere kan starte sine egne butikker.

– Hvis en åpner en vintagebutikk og det går bra, er det jo mange som syntes det er interessant. Da kan fler og fler få lyst til å åpne butikker.

Selv om vintage butikker ofte selger ”gammeldagse” klær, og klær fra en annen tid er butikken mest populær blant unge mennesker.

­­– Vintageshopping er veldig populært i Oslo, spesielt her på Grünerløkka. Det er veldig mange forskjellige folk shopper her. Vi har kunder i alle aldre men det er mest folk fra 25 og oppover til ca. 45 sier Hewitt.

Moderne vintage

Litt lenger opp i Markveien ligger vintagebutikken Robot. Det første man ser når man går inn i butikken er et bord med briller i mange forskjellige fasonger. Bak brillene er en stor plante og en hvit vegg med ROBOT logoen. På veggen henger det vesker i forskjellige farger. Selv om dette også er en vintage butikk, selger de litt mer moderne klær her. Her har de ringer, øredobber, snekkerbukser,  Levis bukser og gensere i alle farger. Thereza Thorton trives med å jobbe i butikken.

– Akkurat nå selger vi for det meste bare 90- talls klær. Alt er vintage og brukt. Vi selger bukser, gensere til hatter og slips. Vi selger egentlig alt bortsett fra undertøy.

Viktig for miljøet

I likhet med Frøken Dianas salonger er det flest unge kunder i denne butikken også, selv om de som shopper her er litt yngre. Thorton sier at den aldersgruppen som handler mest på Robot er mellom 16 og 25. Hun sier også at det er mange forskjellig type mennesker som kommer inn der. Man trenger ikke å være en ”hipster” for å kjøpe vintage klær.

Ifølge en SIFO-rapport kaster nordmenn rundt 23 kilo klær i året. Dette er veldig skadelig for miljøet, og derfor er det nødvendig at noen velger å gi klær de ikke bruker lenger til bruktbutikker eller vintagebutikker.

Lystad sier at det er 2 forskjellige grupper mennesker som handler på vintagebutikker.

– Det er de som handler fordi de vil ha en litt annerledes stil og vil ha annerledes klær som de kan leke med, så er det de som tenker på miljøet før de handler. Det er jo veldig miljøvennlig å shoppe vintage.

dsc_0028

Fast kunde

Trude Røch (23) er en fast kunde på ROBOT. Hun er på vei inn i prøverommet. I hånden har hun en brun bomber-jakke og en Levis jeans. Det er forskjellige grunner til at hun handler i vintagebutikker.

– I butikker som denne finner man klær man ikke finner noen andre steder, i tillegg til at alt de selger her ser kult ut. Også er det jo selvfølgelig viktig å kjøpe bruktklær! Jeg er opptatt av miljøet vårt og vet at det virkelig hjelper å kjøpe bruktklær.

En annen kunde sier at hovedgrunnen til at hun shopper på butikker som ROBOT og Frøken Dianas salonger er på grunn av miljøet.

­­– Jeg har alltid vært opptatt av miljøet, så jeg handler for det meste kun på bruktbutikker. Jeg er jo også glad i vintageklær, og det er derfor jeg er her på Grünerløkka.

 

Vintage på Grünerløkka

  • Grünerløkka er stedet i Oslo hvor vintage shopping er mest populært.
  • Markveien blir ofte kalt for ”vintagegata.”
  • De mest populære vintage butikkene i Oslo er Velouria Vintage, Tonica vintage corner, ROBOT og Frøken Dianas Salonger.